FIRATÀRREGA PROPOSA NOVES FORMES D’ENTENDRE L’ESPAI PÚBLIC

FiraTàrrega 2007 presenta, dins de la Programació Oficial, una sèrie de propostes de companyies que, més enllà dels usos tradicionals, investiguen noves formes d’entendre l’espai públic. Tot i aportar projectes molt diferents, Laika i Time Circus, Antigua & Barbuda, Dakar, Kiku Mistu i Deambulants comparteixen un mateix denominador comú: una nova mirada sobre l’espai públic com a lloc propici per a la creativitat.

Les companyies belgues Laika i Time Circus van unir els seus esforços per crear Sensazione, un parc de jocs teatrals on els límits entre l’artista i els espectadors s’esborren. El parc, format per una sínia, una roda, o una tenda de miralls, entre d’altres elements, funciona mogut per la tracció humana gràcies a la participació del públic.

Aquest muntatge té la particularitat de ser ecològicament sostenible ja que diverses persones pedalant i els mecanismes de pesos i contrapesos d’algunes atraccions carreguen les bateries que permeten que a la nit el parc estigui il•luminat. Sensazione, espectacle recomanat per a majors de 12 anys, se situarà a l’espai Pàrquing durant els dies de Fira.

La segona instal•lació que acollirà la Fira és BARRA (Bar Automatizado Rústico Realmente Auténtico) de la companyia Antigua & Barbuda. Aquest muntatge és un nou enginy de Jordà Ferré, antic alumne del mestre François Delaroziere, creador de tots els grans objectes escenogràfics de la companyia francesa Royal de Luxe. La "barra" està formada per diversos mecanismes que preparen els gots i hi aboquen les begudes per als clients que s’hi apropen. A partir d’aquest artefacte, Ferré ens explica la història d’un nen bombolla que, cansat del seu aïllament, vol socialitzar-se i relacionar-se amb la resta de persones.

 Un descampat situat als afores de Tàrrega és l’espai on s’interpretarà Braakland, l’últim espectacle de la companyia holandesa Dakar. Amb un punt de vista molt cinematogràfic, uns personatges al límit, sense protecció ni defensa possible, erren per una terra oblidada. L’espectador se situa a una distància prudencial i no pot fer més que observar una terra lliurada al seu destí on s’evoquen la violència i la desolació de nou actors en una trama plena d’atrocitats que no tenen causa ni efecte. L’espectacle, dirigit per Lotte Van den Berg, s’estrena per primer cop a l’Estat espanyol en el marc de FiraTàrrega 2007.

Una haima on s’explicaran contes a través de la tècnica de les ombres xineses és la proposta de la Cia. Kiku Mistu. En aquesta tenda, on es pretén un contacte més íntim amb el públic, s’expliquen Històries per a homes i dones bons, contes de diverses tradicions acompanyats per la música en directe d’un sitar. Kiku Mistu és un dels artistes més polifacètics del panorama català actual. Relacionat amb les elits culturals durant els anys 80 va crear el 1995 el Centre Cultural Imaginari i ha dirigit projectes com “MIM Restaurant Barcelona”, “El Laberint de Palla” o el performance night club Le Fou de Barcelona, entre d'altres.

Finalment, l’espectacle inaugural de la 27a Fira, TIR, obra de Deambulants, comptarà amb una escenografia impactant: una paret formada per 16 contenidors de mercaderies. Els Deambulants ens explicaran una metàfora del viatge, la història d’uns personatges extravagants que fugint del sedentarisme construeixen nous móns alternatius i autosuficients. Els personatges reviuen així una de les més antigues i llargues formes de subsistència i desenvolupament humà: el nomadisme. La companyia gironina, que ja es troba a Tàrrega preparant l’espectacle, desenvoluparà el seu muntatge de dansa aèria suspesos d’aquesta gran estructura.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: