L’Ajuntament de Tàrrega adquireix dues escultures gòtiques que ornamentaven l’antiga església de la població, per un import de 360.000 euros

L'Ajuntament de Tàrrega ha adquirit dos apòstols d'estil gòtic que decoraven l'antiga façana de l'església romànicogòtica de la població i que fins fa poc es donaven per perduts. Es tracta de dues escultures escolpides en pedra a mitjans del segle XIV, amb una alçària d'1,70 metres i 800 quilos de pes.

Les peces foren localitzades pels tècnics del Museu Comarcal de l'Urgell a Barcelona, concretament a la sala Bernat Galeria d'Art SL, amb l'ajut del professor Antoni José Pitarch. Segons han manifestat els col·leccionistes, les peces es trobaven al castell de Santa Florentina de Canet de Mar i les adquiriren quan se'ls presentà l'oportunitat. Ara, l'Ajuntament de Tàrrega és a punt de signar un contracte de compravenda amb els esmentats antiquaris per un import de 360.000 euros. L'entesa entre ambdues parts és total, i de fet, el passat dijous els dos apòstols ja foren traslladats a les dependències del Museu Comarcal de l'Urgell. Per la seva part, l'alcalde de Tàrrega, Joan Amézaga, ha declarat que el consistori demanarà una subvenció a la Direcció General del Patrimoni Cultural perquè el Govern autonòmic col·labori a sufragar aquesta despesa.
 
Una trajectòria atzarosa
Les dues figures que han estat retornades a Tàrrega formaven part del conjunt escultòric de la façana de la primitiva església de la població, ornamentada amb una imatge de la Verge amb el Nen flanquejada pels dotze apòstols. L'any 1672 la caiguda del campanar va provocar l’enderrocament d'aquesta església, però les imatges van ser conservades a la casa dels Ardèvol, més coneguda ara com el Palau dels Marquesos de la Floresta. Durant el segle XVIII, cinc de les dotze escultures dels apòstols foren col·locades a la façana de l'actual Església Parroquial de Tàrrega (destruïdes durant la Guerra Civil) i unes altres tres van anar a parar a l’hospital de Sant Antoni de la localitat (actualment es conserven al Museu Comarcal d’Urgell, a Tàrrega). Les altres quatre imatges es varen quedar a la casa dels Ardèvol i més tard van desaparèixer. Dos d'aquestes quatre imatges són les que s'han adquirit ara a la galeria d'antiquaris de Barcelona (se sospita que les altres dues de cal Ardèvol van ser venudes al mercat nord-americà). Finalment, el Museu Comarcal de l'Urgell dóna per perduda la figura de la Verge amb el Nen.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: