“Francisco Carrasquer: testimoni i vigència” del 29 de novembre a 1 de desembre

Tàrrega acollirà del 29 de novembre a l'1 de desembre les anomenades Jornades Llibertàries, durant les quals s'analitzarà el moviment ideològic de l'anarquisme i es reconeixerà la tasca política i literària de Carrasquer.

Un nodrit grup d'historiadors i intel·lectuals targarins han constituït la Comissió Cívica Francisco Carrasquer amb l'objectiu de retre un homenatge a aquesta destacada figura del moviment anarquista del nostre país. 

Nascut a Albalate de Cinca (Osca) l'any 1915, Francisco Carrasquer compta amb 92 anys d'edat i resideix actualment a Tàrrega. El lligam amb la ciutat s'estableix a partir del seu matrimoni amb Maria Antònia Vidal, filla de la capital de l'Urgell. Recentment ha estat distingit amb el Premio de las Letras Aragonesas que concedeix el govern autonòmic d'Aragó.

Durant la Guerra Civil, Carrasquer fou un milicià llibertari que lluità en la mítica Columna Durruti. Empresonat pel franquisme, fugí a França l'any 1948, es llicencià en Psicologia i es doctorà en Llengua i Literatura Hispàniques. Durant la seva vida ha exercit de professor universitari, traductor (ha publicat més d'un centenar de llibres), i escriptor, conreant els gèneres de la novel"la, l'assaig i la poesia. Les Jornades Llibertàries han rebut l'adhesió per escrit de l'escriptor Juan Goytisolo.

· Dijous 29 de novembre

Estrena del documental Miles de Viviendas, sobre el moviment okupa
A les 9 del vespre, al Gat del Rosal (avinguda Onze de Setembre, s/n)
Estrena del documental de Cristopher Coello, realitzat pel mateix equip d'El taxista ful. La cinta il•lustra el tancament ocupa que durant dos anys es va produir a l’edifici Miles de Viviendas, al barri de La Barceloneta.
 
· Divendres 30 de novembre
• Exposició Francisco Carrasquer. Premio de las Letras Aragonesas
• Presentació de l’obra poètica completa de Carrasquer (Natan núm. 25)
• Conferència Era mentira, a càrrec del catedràtic Agustín García Calvo

A partir de les 8 del vespre, a la Biblioteca Central Comarcal (plaça de Sant Antoni, 5)
Triple acte que inclou la inauguració d’una mostra itinerant organitzada pel Govern d’Aragó al voltant de la vida i obra de Carrasquer, al qual se li ha concedit el Premio de las Letras Aragonesas 2006. Tot seguit, es presentarà el volum 25 de la Col•lecció Natan, dedicat a recopilar en 450 pàgines l’obra poètica completa de l’homenatjat, a càrrec de l'escriptor Javier Barreiro. Després prendrà la paraula Agustín García Calvo, catedràtic emèrit de la Universidad Complutense de Madrid, qui pronunciarà la conferència titulada Era mentira. Díaz Calvo és un eminent filòleg reconegut també per les seves idees lliurepensadores. 

· Divendres 30 de novembre
Concert recital de José Antonio Labordeta, Agustín  García Calvo, Isabel Escudero i Comandante Rock

A les 11 de la nit, al Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)
El cantautor aragonès, conegut també per les seves facetes d’escriptor, periodista i polític, ens aproparà el seu repertori en una vetllada dedicada a la llibertat de pensament i d’acció. El filòleg Agustín García Calvo i l'escriptora Isabel Escudero compareixeran dalt l’escenari amb el recital poètic Razones y canciones. Comandante Rock arrodonirà la nit amb la seca contribució a la cançó protesta.
 
· Dissabte 1 de desembre

Matinal de conferències
A partir de les 10 del matí, a la Biblioteca Central Comarcal (plaça de Sant Antoni, 5)

· Pedagogia llibertària: ahir, avui i demà, a càrrec de Victor M. Juan Burroy, director del Museu de la Pedagogia d’Osca

· Francisco Carrasquer: poètica de la revolució, a càrrec d'Ignasi Llorens, escriptor i filòsof

· Futuribles de llibertat (taula rodona), a càrrec de Ferran Aisa, Victor M. Juan Burroy, Ignasi Llorens, Glòria Mellich i José Antonio Labordeta. Moderada per David Castillo.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: