Tàrrega inicia la darrera campanya d’excavacions arqueològiques dins el seu castell medieval

L'Ajuntament de Tàrrega ha iniciat una nova campanya d'excavacions arqueològiques dins el recinte del castell medieval de la ciutat. És la cinquena intervenció d'aquest tipus des de l'any 1999 i ha de ser la darrera abans d'elaborar un pla director que contempli la preservació de les restes i la recuperació urbanística de l'entorn.

Construïda el segle XI i considerada l'origen de la vila medieval targarina, la fortificació presenta actualment un greu estat de deteriorament, fruit del pas del temps i de l'espoli dels blocs de pedra que ha patit des del segle XVIII, quan va perdre la seva funció defensiva. Malgrat tot, els arqueòlegs del Museu Comarcal de l'Urgell ja han localitzat elements patrimonials d'interès com lloses i murs, sobretot al vessant sud. També s'han descobert dues sitges d’època medieval excavades a la roca i un conjunt d'espitlleres aixecades durant les guerres carlines, el segle XIX. Els treballs se centren ara en la superfície del recinte superior del castell, de 1.300 m2, on s'excava fins arribar a nivells de roca natural o paviments antics. Posteriorment s'actuarà a l'exterior avaluant l'estat dels murs perimetrals. La campanya s'allargarà fins al juny vinent i compta amb els serveis de dos arqueòlegs i tres auxiliars, a més de personal de la brigada municipal.
 
Integrar aquest patrimoni a la ciutat
Els objectius de la intervenció són documentar tots els vestigis localitzats, establir el seu valor museístic i determinar com s'hauria de compatibilitzar la seva conservació amb les millores urbanístiques que es projecten a la zona. Ja fa temps que l'Ajuntament de Tàrrega vol rehabilitar tot l'entorn del castell, integrar-lo a la ciutat i obrir-lo al públic. Situada dalt d'un tossal en ple casc antic, la fortificació és un atractiu mirador amb potencials usos de caire lúdic i cultural. Així, es vol potenciar la zona com a lloc de passeig formant part d'una ruta històrica que també podria incloure l'antic pou del gel situat en un carrer adjacent. El castell de Tàrrega és un bé cultural d'interès nacional segons la Llei del Patrimoni Cultural Català del 1993. Es troba inclòs dins la Carta Arqueològica de l’Urgell i és propietat de l’Ajuntament de Tàrrega des del 1984. També són de propietat municipal part dels vessants sud i oest del castell.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: