Actes del SJ’08 Lletres a Tàrrega del 19 al 27 d’abril.

Tàrrega celebrarà la festivitat de Sant Jordi amb una nodrida setmana d’actes literaris que s’estendran del 19 al 27 d’abril. Presentacions editorials, xerrades, taules rodones, concerts musicals, recitals poètics,… integren el programa emmarcat sota el nom SJ’08 Lletres a Tàrrega, organitzat per la Regidoria de Cultura.

El cicle s’iniciarà aquest dissabte dia 19 a la plaça de les Nacions sense Estat amb una Botifarrada Poètica amb el nom de 100 són 100. Cal destacar que l’escriptora marroquina Najat el Hachmi, guanyadora del Premi Ramon Llull 2008  protagonitzarà el dia 20 una ruta literària dalt el el bus urbà al costat de Mathew Tree.

Consulta tots els actes clicant :

ELS ACTES DE LA PROGRAMACIÓ, UN PER UN

· Dissabte 19 d’abril
100 són 100 · Botifarra Poètica
A les 7 de la tarda, a la plaça de les Nacions sense Estat
El cicle SJ’08 s’inicia amb 100 són 100, una trobada de poetes que han publicat obra dins la col•lecció de la Biblioteca de la Suda (Pagès Editors), sèrie que ha arribat al centenar de volums (1992-2008). Per a celebrar aquesta fita, Tàrrega acollirà un recital de poesia a càrrec d’una quarantena dels autors participants, amenitzat pel swing dels Pixie Dixie.

Entre els autors que han publicat a la col·lecció i que seran a Tàrrega, comptarem entre altres amb la presència d’Amadeu Vidal, Carme Nadal, Francesc Pané, Carles Hac Mor, Josefina Vidal, Josep Borrell, Jordi Pàmias, Feliu Formosa o David Castillo, autor resident del SJ’08. Durant l’acte es llegirà un poema de cadascun dels llibres i es farà un enlairament de globus que duran versos dels poetes convidats. El subtítol de l’acte, Botifarrada Poètica, no és pas una metàfora, ja que cap a les 9 del vespre se servirà aquesta vianda a tots els assistents. Durant unes hores Tàrrega esdevindrà així la capital de la poesia, amb una de les majors concentracions de poetes fetes mai a Catalunya.

· Dissabte 19 d’abril
Concert d’Enric Hernàez
A les 10 de la nit, a l’Espai MerCAT
La vetllada literària de dissabte s’arrodonirà amb la presentació nacional del darrer àlbum d’Enric Hernàez, No t’oblido ni quan l’aspra nit s’obre, basat en poemes de David Castillo, autor resident del SJ’08 a Tàrrega. Hernàez és un dels cantautors veterans del panorama musical català. Els seus primers enregistraments són de principis dels 80 i des de llavors ha mantingut una trajectòria constant si bé un xic allunyada de la popularitat. Sovint s’ha decantat per per posar música a versos de poetes catalans, com ara ha fet amb el seu onzè àlbum. Entrada gratuïta.

· Diumenge 20 d’abril
Road Poetry amb Mathew Tree i Najat el Hachmi
A les 12 del migdia, des de l’Estació d’Autobusos
Itinerari literari dalt el bus urbà de Tàrrega amb els escriptors Mathew Tree (Londres, 1958) i Najat el Hachmi (Nador – Marroc, 1979), guanyadora del Premi Ramon Llull 2008 amb L’últim patriarca. Anteriorment, Hachmi va publicar Jo també sóc catalana. Tree ha editat recentment Puta feina i La vida després de Déu. Recorregut amb la lectura de fragments literaris. Inclou un vermut i la tertúlia Literatura i viatges (2/4 d’1 del migdia, al Talladell), dinar i sobretaula literària (a les 2 del migdia, al Restaurant Lalà), te i tertúlia El plaer de llegir (a les 6 de la tarda, a l’Alberg Ca N’Aleix).

· Dilluns 21 d’abril
Mercat de les Lletres
A les 11 del matí, a la plaça dels Àlbers
Original “mercat” en què hom podrà fer encàrrecs literaris a destacats escriptors. Veniu i compreu… Necessiteu el verset del padrí de noces? O potser l’epitafi? O un vers ocasional per un brindis o una declaració d’amor? Per 1 euro, disposareu dels escriptors Francesc Pané i David Castillo (autor resident SJ08) que escriuran sobre allò que els demaneu. També els podeu fer il·lustrar amb dibuixos de l’artista local Josep Minguell. Com cada dilluns, a Tàrrega farem mercat i el dia 21 també hi vendrem lletres.

· Dimarts 22 d’abril
Presentació d’URTX 22. Revista Cultural de l’Urgell
A les 8 del vespre, al Museu Comarcal de l’Urgell
La presentació anirà a càrrec de Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera. URTX. Revista Cultural de l’Urgell renova enguany el disseny gràfic, amb una composició més ordenada dels articles editats i un major protagonisme de les imatges en color. Quant als continguts, no ha perdut ni un gram de la seva essència: apropar estudis, recerques i investigacions sobre la història de la ciutat de Tàrrega, la comarca de l’Urgell i territoris del voltant. Destaquen en el nou número una aproximació a la figura de Ramon de Mur, autor del retaule de Guimerà (segle XV); un estudi sobre l’alimentació a l’aljama medieval de Tàrrega; un seguiment de l’arquitecte setcentista Joan Soler Faneca; una investigació sobre l’anticlericalisme popular entre els segles XIX i XX; i completes ressenyes sobre la restauració dels pergamins de Vilagrassa dels anys 1227 al 1643 i el procés de restauració de la Mare de Déu gòtica de l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, entre moltes altres qüestions.

· Dimecres 23 d’abril
Parades de llibres i roses i presentació de l’Obra Completa de Gregori Satorres
El centre de la ciutat acollirà un bon nombre de parades de llibres i roses d’establiments targarins. Ja al vespre, a 2/4 de 9, es farà la presentació a la Biblioteca Central Comarcal de l’Obra Completa del poeta local Gregori Satorres i Baldrich (Col·lecció Natan volums 27 i 28). Els llibres sumen 654 pàgines de versos de l’autor, alguns ja publicats i la majoria inèdits. Nascut a Bellpuig però resident a Tàrrega gairebé durant tota la seva vida, Satorres (1916-1994) exercí a la banca i alhora fou col·laborador assidu a la premsa comarcal, com Nova Tàrrega o el butlletí de Ràdio Tàrrega, si bé només edità quatre llibres de poesia. Bona part dels seus versos romanien en calaixos i ara veuran finalment la llum. Tot seguit es procedirà a inaugurar una placa commemorativa en memòria de l’autor.

· Dijous 24 d’abril
Presentació del llibre Lo Beethoven
A les 10 de la nit, al Bar Kirikú
Llibre autobiogràfic al voltant del peculiar músic lleidatà Carles A. Juste, conegut popularment com Lo Beethoven, conreador del garrotin típic de la capital del Segrià. És un dels màxims exponents de la Lleida carrinclona, intèrpret de cançons que traspuen amor per la ciutat i pels seus personatges dels anys 60, 70 i 80, especialment el llegendari Marquès de Pota. El volum repassa records i vivències que en molts casos ja formen part de la memòria col•lectiva de Ponent. La presentació anirà seguida d’un concert a càrrec del mateix músic carrincló. No podia ser d’altra forma.

· Diumenge 27 d’abril
Concert de Xavier Ribalta
A les 7 de la tarda, al Teatre Ateneu
El cantautor targarí Xavier Ribalta torna a la seva -la nostra- ciutat per oferir un recital en què recuperarà un dels seus millors àlbums, Cants íntims, basat en versos d’Apel•les Mestres. Editat l’any 1988, els temes del disc mai no van ser interpretats en directe, una assignatura que Ribalta tenia pendent. El cantant de veu profunda els presenta ara en concert amb arranjaments de Mike Ribas, col•laborador habitual de Paco Ibáñez. Nascut a Tàrrega el 1943, Ribalta és un dels noms representatius de la Nova Cançó i s’ha caracteritzat per posar música a poemes d’autors com Salvador Espriu, Joaquim Horta, Joan Salvat Papasseït, Joan Maragall o Joan Margarit. Preu: 6 € (Carnet Jove, Carnet + 25, socis del TR3S C i estudiants: 4 €).

 

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: