Agenda abril

AGENDA CULTURAL
TÀRREGA – ABRIL 2008

 

Dimecres Dia 2
Presentació dels actes del 10è. aniversari del Centre de Formació La Solana:
Conferència inaugural Programes de formació del Servei d’Ocupació de Catalunya: dimensió humana
Amb la presència de Pilar Nadal, directora dels Serveis Territorials de Treball a Lleida, i Oriol Salvia, cap territorial del Servei d’Ocupació de Catalunya
A les 7 de la tarda, a la Casa Consistorial (plaça Major, 1)
Organitza: Centre de Formació La Solana

Dijous Dia 3
Conferència: Els drets del meu demà. Manual dels drets i deures de les persones grans, a càrrec de Jordi Muñoz, advocat i membre de la Comissió Gent Gran del Col•legi d’Advocats
A les 7 de la tarda, a la Casa Consistorial (plaça Major, 1)
Organitza: Regidoria de Benestar i Serveis Socials
Fundació Viure i Conviure – Obra Social de Caixa Catalunya

Divendres Dia 4
Cine Club La Lloca: Deseo, peligro d’Ang Lee (Xina, 2007)
Amb Tony Leung, Tang Wei i Joan Chen
A 2/4 d’11 de la nit, a Cinemes Majèstic (Avda. Catalunya, 54)
Organitza: Cine Club La Lloca

És l’època de la Segona Guerra Mundial a Shanghai. Wong Chia Chi és una universitària que participa en un grup de teatre. Un dels membres de la companyia li proposa que interpreti un paper molt més perillós a la vida real: fer amistat amb l’esposa d’un important col•laboracionista dels japonesos. La idea és parar una trampa al traïdor per matar-lo. Més enllà del cinema de gènere, el taiwanès Ang Lee porta aquesta apassionada història d’amor al seu terreny i crea uns personatges psicològicament molt rics. Deseo, peligro captivà públic i crític a la darrera Mostra de Venècia.
Preu: 5 €

Dissabte Dia 5
1a. Jornada Educativa sobre la Intel•ligència Emocional. Organitza: Associació Aida

Matinal de conferències sobre les habilitats que poden abocar els joves en el terreny de les emocions afavorint el pensament, l’autoestima i les relacions amb l’entorn social
A les 9 del matí, a l’Institut Alfons Costafreda (Avinguda de Tarragona, s/n)

Programa (hi haurà un col•loqui després de cada conferència):
• Què és la intel•ligència emocional? Aprendre a decidir
A càrrec de la Dra. Timoneda Gallart (a 2/4 de 10 del matí)
• Tècniques de comunicació: jo i el grup
A càrrec de Jordi Hernández Figuerola (a 2/4 de 12 del migdia)
• La família, un context ineludible en el desenvolupament de la intel•ligència emocional
A càrrec d’Òscar Mateu Robuste (a 2/4 d’1 del migdia)

Dissabte Dia 5
XX Concurs de Grups Amateurs de Teatre “Ciutat de Tàrrega”:
El sopar dels idiotes de Francis Veber
A càrrec de l’Agrupació Teatral Casal de Calaf
A les 10 de la nit, al Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)
Organitza: Grup de Teatre BAT

El Grup de Teatre BAT ha aixecat un cop més el teló del seu concurs dedicat al teatre amateur, un dels certàmens d’aquesta categoria més reconeguts de Catalunya. Les companyies participants procedeixen de les quatre demarcacions catalanes, amb dues de les terres de Lleida. El palmarès es donarà a conèixer el 24 de maig i el grup guanyador formarà part de la programació de la 28a. Fira de Teatre al Carrer.

El sopar dels idiotes és una de les comèdies teatrals més aplaudides del dramaturg i cineasta Francis Veber, qui també s’encarregà de dur-la al cinema. El seu argument és prou conegut per molts: una colla d’amics organitzen periòdicament un sopar al qual conviden la persona més estúpida que han conegut per tal de riure-se’n. Els sopars solen ser un èxit, fins el dia que un dels amfitrions desconvoca el que s’ha de celebrar a casa seva per una lumbàlgia… i rep la visita inesperada de l’idiota convidat. En aquesta obra, com en la majoria de les de Veber, l’acció principal recau en un duo còmic, format per un personatge racional i un altre de desmesurat. Per mitjà d’ells, Veber aflora detalls de la naturalesa humana, extraient-ne visions i situacions universals. Dos personatges antagònics però dependents l’un de l’altre. Preu de l’entrada: 7 € (taquilles del Teatre Ateneu des d’una hora abans de la representació).


Diumenge Dia 6
Mercat mensual de segells, monedes i pins
Durant tot el matí, al vestíbul del Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)
Organitza: Centre Cultural de Tàrrega
Atractiva cita per a col•leccionistes on es pot trobar tot tipus de peces relacionades sobretot amb la numismàtica i la filatèlia.

Diumenge Dia 6
Sortida ciclista Bicicleta Tot Terreny (BTT):
Camins rurals amb avituallament a Civit
A les 8 del matí, des de l’estació de Renfe
Organitza: Club Ciclista Tàrrega

Diumenge Dia 6
Sortida ciclista per carretera:
Tàrrega – Sant Ramon – Calaf – Torà – Guissona – Tàrrega (84 km)
A les 8 del matí, des de l’estació de Renfe
Organitza: Club Ciclista Tàrrega

Diumenge Dia 6
XIII Cicle de Concerts de Música de Cambra: Brossa Quartet de Corda
Músiques de l’Holocaust. Amb obres de Gogël, Zipper i Kulisiewuch
A les 7 de la tarda, al Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)
Organitza: Regidoria de Cultura

Aleix Puig (violí), Elisabeth Batallé (violí), Imma Lluch (viola) i Oleguer Aymamí (violoncel). Amb el suport de Gregori Ferrer (acordió) i Joan Manel Vadell (cantant). Creat l’any 2004 en el si de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, el Brossa Quartet de Corda conrea els repertoris allunyats dels escenaris habituals de la música clàssica. En homenatge al poeta Joan Brossa, el grup n’extreu el nom amb la voluntat de relacionar l’art sonor amb altres disciplines artístiques. Vindran a Tàrrega a presentar-nos el seu darrer espectacle, Músiques de l’Holocaust, concebut a partir de les melodies que cantaven les víctimes dels camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial. I com han arribat als nostres dies? Paradoxalment, personalitats culturals del règim nazi van realitzar enregistraments sonors de les cançons populars que entonaven els presoners per tal de preservar aquest patrimoni tradicional després de la seva mort. Ara, el Brossa Quartet de Corda proposa un viatge sonor per aquestes músiques que van aconseguir sobreviure, estenent un pont entre la música clàssica i els sons klezmer, zíngars i mediterranis. Les partitures es combinen amb textos de Primo Levi, Joaquim Amat Piniella i Jorge Semprún, entre d’altres. Preu: 6 € (Carnet Jove, +25, TR3S C i estudiants: 4 €)

Diumenge Dia 6
Sessió de ball amb Joan Carbonell i Ballet Glamour
A les 7 de la tarda, a la Sala de Festes La Granja (carrer de La Granja, s/n)
Organitza: Regidoria de Cultura

Els balls de saló són una afició que compta cada dia amb més adeptes. Cada diumenge, a les 7 de la tarda, a la sala de festes de La Granja, la Regidoria de Cultura de Tàrrega proposa una vetllada amb les cançons que van marcar una època interpretades en directe per conjunts i orquestres de casa nostra. Una sessió on els amants del ball poden gaudir del bolero, el tango, la salsa, el pasdoble, el vals i altres ritmes de sabor llatí. Preu: 6 € amb consumició inclosa.

Divendres Dia 11
Lliurament de premis del concurs de logotips de la Regidoria de Joventut
A 2/4 de 8 del vespre, a la Biblioteca Central Comarcal (plaça de Sant Antoni, 5)
Organitza: Regidoria de Joventut

Dissabte Dia 12
XX Concurs de Grups Amateurs de Teatre “Ciutat de Tàrrega”:
Carrer de les Petxines, 14 de Vicenç Cañón
A càrrec de la Companyia 45 RPM (Tarragona)
A les 10 de la nit, al Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)
Organitza: Grup de Teatre BAT

Aquesta peça teatral es basa en els conflictes existents entre les veïnes que resideixen en aquest hipotètic carrer de les Petxines. Les quinze protagonistes, totes dones, juguen amb diferents situacions d’humor que sorgeixen en el dia a dia d’aquesta comunitat de veïns, en què l’espectador s’hi pot veure reflectit. La companyia defineix el seu espectacle com “un còctel agosarat i divertit, sacsejat per les quinze components del grup. El text ha estat escrit per un dels integrants de l’agrupació, Vicenç Cañón, qui també ha agafat les regnes de la direcció. Preu de l’entrada: 7 € (taquilles del Teatre Ateneu des d’una hora abans de la representació).

Dissabte Dia 12
Tàrrega sona a punk – rock: concert de Ràbia Positiva, Kafarna i Perfect Day
A 2/4 de 12 de la nit, a l’Espai MerCAT (plaça de les Nacions sense Estat)
Organitza: Regidories de Cultura i Joventut

Les regidories de Cultura i Joventut programen un cicle de concerts temàtics dedicats a gèneres musicals com el hip hop, el rock i el punk. Sota el nom Tàrrega sona a…, s’ofereixen propostes especialitzades que compten amb noms representatius del panorama català i que alhora reserven un espai per artistes de la capital de l’Urgell. L’Espai MerCAT acull tots els concerts, oferint uns preus molt assequibles tenint el compte el públic al qual s’adrecen: la gent jove.

El cicle d’enguany es tanca amb una potent vetllada que farà les delícies dels seguidors del punk i el rock dur. Tres agrupacions emblemàtiques del gènere compartiran escenari amb la força de les guitarres elèctriques. Des del barri de Sants de Barcelona arribaran els Ràbia Positiva, sextet que ja porta quinze anys de trajectòria forjant-se un prestigi dins el hard-core autòcton. Ens acostaran el contingut del seu cinquè àlbum, Sentiment, compromís i acció, un recull en directe de les millors peces del seu repertori. El repertori de la banda combina el català i el castellà, sempre amb la llibertat i el compromís social com a bandera.

El cartell també tindrà caràcter urgellenc mercès a la presència dels Kafarna i Perfect Day. Amb el seu primer àlbum sota el braç, En defensa propia, Kafarna faran valdre dalt l’escenari la seva inqüestionable energia fent rock dur. Formada a Tàrrega l’any 1998, la banda ha sofert diferents canvis en les seves files i de les versions de Deep Purple o Los Suaves han passat a un sòlid repertori propi. Els músics tenen les seves arrels a la comarca de l’Urgell i el local d’assaig es troba a Tornabous. Per la seva part, Perfect Day són una formació targarina molt jove que irromp en el panorama musical amb empenta i un grapat de cançons en anglès i castellà. Una bona ocasió per a descobrir un prometedor grup de les nostres terres. Preu: 6 € (Carnet Jove, Carnet +25, socis del TR3S C i estudiants: 4 €)

Diumenge Dia 13
Sortida ciclista Bicicleta Tot Terreny (BTT):
Camins rurals amb avituallament a Anglesola
A les 8 del matí, des de l’estació de Renfe
Organitza: Club Ciclista Tàrrega

Diumenge Dia 13
Sortida ciclista per carretera:
Tàrrega – Castellserà – Cubells – Linyola – Ivars d’Urgell – Tàrrega (88 km)
A les 8 del matí, des de l’estació de Renfe
Organitza: Club Ciclista Tàrrega

Diumenge Dia 13
Festa de la matança del porc a Claravalls
• Esmorzar popular i mandongo (a les 9 del matí)
• Dinar de germanor (a les 3 de la tarda)
Des de les 9 del matí, al Local Social de Claravalls
Organitza: Junta de Gestió de Claravalls

Diumenge Dia 13
Trobada d’Acordionistes de Catalunya
A 2/4 de 7 de la tarda, al Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)
Organitza: Conservatori de Música de Cervera
Entrada gratuïta

Diumenge Dia 13
Sessió de ball amb el grup Acuario i balls participatius amb animadors
A les 7 de la tarda, a la Sala de Festes La Granja (carrer de La Granja, s/n)
Organitza: Regidoria de Cultura

Els balls de saló són una afició que compta cada dia amb més adeptes. Cada diumenge, a les 7 de la tarda, a la sala de festes de La Granja, la Regidoria de Cultura de Tàrrega proposa una vetllada amb les cançons que van marcar una època interpretades en directe per conjunts i orquestres de casa nostra. Una sessió on els amants del ball poden gaudir del bolero, el tango, la salsa, el pasdoble, el vals i altres ritmes de sabor llatí. Preu: 6 € amb consumició inclosa.

Divendres Dia 18
Presentació dels Tallers per la Festa – Cercavila Nocturna 2008
Tallers de cant, moviment i escenografia a càrrec del col•lectiu Efímers. Els inscrits participaran activament a la posada en escena de la Cercavila Nocturna 2008 que tindrà lloc en el marc de la Festa Major de Maig.
A les 9 del vespre, a l’Església de Sant Antoni (plaça de Sant Antoni)
Organitza: Regidoria de Cultura i Tallers per la Festa

Divendres Dia 18
Cine Club La Lloca: En un mundo libre de Ken Loach (Gran Bretanya, 2007)
Amb Kierston Wareing i Juliet Ellis
A 2/4 d’11 de la nit, a Cinemes Majèstic (Avda. Catalunya, 54)
Organitza: Cine Club La Lloca

L’Angie no ha rebut una educació esmerada però és plena d’energia i enginy. No és el primer cop que es queda sense feina i ara intentarà refer-se i demostrar el que val. Ella i la seva companya de pis decideixen muntar el seu propi negoci i obren una agència de treball temporal per a treballadors immigrants. Però el mercat és inestable i les lleis només serveixen per a ser ignorades. El realitzador Ken Loach continua fidel al seu discurs de reivindicació social, donant veu a les classes més desfavorides de la Gran Bretanya i preservant el seu estil gairebé documental. Preu: 5 €

Dissabte Dia 19
Mercat de les Antiguitats i les Arts
Tota la tarda, al carrer del Carme
Organitza: Centre Cultural de Tàrrega
Parades amb tota mena d’articles relacionats amb el col•leccionisme antic: mobles i utensilis, elements decoratius, monedes, segells, llibres, pel•lícules, pins, discos i fins i tot plaques de cava. Brocanters i antiquaris es donen cita en aquest important punt de trobada del sector, on també aprofiten per intercanviar el seu material.

Dissabte Dia 19
SJ ’08 Lletres a Tàrrega: 100 són 100 • Botifarrada poètica
Acte commemoratiu dels cent números de la col•lecció de poesia Biblioteca de la Suda, de Pagès Editors – Presentació del darrer disc d’Enric Hernàez
Des de les 7 de la tarda, a la plaça de les Nacions sense Estat
Organitza: Regidoria de Cultura

La festa de Sant Jordi a Tàrrega se celebra no només el dia 23 d’abril sinó durant els dies previs i posteriors amb una sèrie d’actes de caire literari, amb la presència de prestigiosos escriptors, poetes i lletraferits. Presentacions editorials, xerrades, taules rodones, exposicions, teatre,… integren el programa. El cicle SJ’08 s’inicia amb 100 són 100, una trobada de poetes que han publicat obra dins la col•lecció de la Biblioteca de la Suda (Pagès Editors), sèrie que ha arribat al centenar de volums. Per a celebrar aquesta fita, Tàrrega acollirà un recital de poesia a càrrec d’una trentena dels autors participants, amenitzat pel swing dels Pixie Dixie. També es farà un enlairament de globus que duran versos dels poetes convidats. El subtítol de l’acte, Botifarrada poètica, no és pas una metàfora, ja que cap a les 9 del vespre se servirà aquesta vianda a tots els assistents. Durant unes hores Tàrrega esdevindrà així la capital de la poesia. La vetllada s’arrodonirà amb la presentació nacional del darrer àlbum d’Enric Hernàez, No t’oblido ni quan l’aspra nit s’obre, basat en poemes de David Castillo, autor resident del SJ’08 a Tàrrega.

Dissabte Dia 19
XX Concurs de Grups Amateurs de Teatre “Ciutat de Tàrrega”:
La gàbia de les boges de Jean Poiret
A càrrec de L’Escotilló Grup de Teatre (Vilanova i la Geltrú)
A les 10 de la nit, al Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)
Organitza: Grup de Teatre BAT

Una parella d’homosexuals feliçment casats des de fa 21 anys, propietaris d’un cabaret de transvestits anomenat La gàbia de les boges, es veuen embolicats en un joc d’aparences amb els futurs sogres del fill que tingué un d’ells en una relació anterior. Els pares de la núvia són de tarannà conservador, així que el sopar pot desembocar en un grapat de conseqüències inesperades. El text de Poiret ha estat adaptat sovint dalt els escenaris (recordem la versió de Pera i Morán) així com a la pantalla gran (amb Ugo Tognazzi o Robin Williams de protagonistes). Preu: 7 € (taquilles del teatre des d’una hora abans de la representació).

Diumenge Dia 20
Sortida ciclista Bicicleta Tot Terreny (BTT):
Camins rurals amb avituallament a Sant Martí de Maldà
A les 8 del matí, des de l’estació de Renfe
Organitza: Club Ciclista Tàrrega

Diumenge Dia 20
Sortida ciclista per carretera:
Tàrrega – Torregrossa – Vilanova de Bellpuig – Preixana – Tàrrega (85 km)
A les 8 del matí, des de l’estació de Renfe
Organitza: Club Ciclista Tàrrega

Diumenge Dia 20
Sessió de ball amb l’orquestra El Cairo
A les 7 de la tarda, a la Sala de Festes La Granja (carrer de La Granja, s/n)
Organitza: Regidoria de Cultura
Els balls de saló són una afició que compta cada dia amb més adeptes. Cada diumenge, a les 7 de la tarda, a la sala de festes de La Granja, la Regidoria de Cultura de Tàrrega proposa una vetllada amb les cançons que van marcar una època interpretades en directe per conjunts i orquestres de casa nostra. Una sessió on els amants del ball poden gaudir del bolero, el tango, la salsa, el pasdoble, el vals i altres ritmes de sabor llatí. Preu: 6 € amb consumició inclosa.

Diumenge Dia 20
SJ ’08 Lletres a Tàrrega: Road Poetry
Itinerari literari dalt el bus urbà de Tàrrega amb els escriptors Mathew Tree i Najat el Hachmi, guanyadora del Premi Ramon Llull 2008
Matí i tarda, des de l’Estació d’Autobusos (plaça de les Nacions sense Estat)
Organitza: Regidoria de Cultura

Dilluns Dia 21
SJ ’08 Lletres a Tàrrega: Mercat de lletres• Original “mercat” en què hom podrà fer encàrrecs literaris a destacats escriptors
Durant el matí, a la plaça dels Àlbers
Organitza: Regidoria de Cultura
Veniu i compreu… Necessiteu el verset del padrí de noces? O potser l’epitafi? O un vers ocasional per un brindis o una declaració d’amor? Per 1 €, disposareu de dos autors que escriuran sobre allò que els demaneu. Com cada dilluns, a Tàrrega farem mercat, i el dia 21 també hi vendrem lletres.

Dimarts Dia 22
SJ ’08 Lletres a Tàrrega:
Presentació del volum 22 d’URTX. Revista Cultural de l’Urgell
A càrrec de Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera
A les 8 del vespre, al Museu Comarcal de l’Urgell (carrer Major, 11)
Organitza: Museu Comarcal de l’Urgell i Arxiu Històric Comarcal
URTX.

Revista Cultural de l’Urgell renova enguany el disseny gràfic, amb una composició més ordenada dels articles editats i un major protagonisme de les imatges en color. Quant als continguts, no ha perdut ni un gram de la seva essència: apropar estudis, recerques i investigacions sobre la història de la ciutat de Tàrrega, la comarca de l’Urgell i territoris del voltant. Destaquen en el nou número una aproximació a la figura de Ramon de Mur, autor del retaule de Guimerà (segle XV); un estudi sobre l’alimentació a l’aljama medieval de Tàrrega; un seguiment de l’arquitecte setcentista Joan Soler Faneca; una investigació sobre l’anticlericalisme popular entre els segles XIX i XX; i completes ressenyes sobre la restauració dels pergamins de Vilagrassa dels anys 1227 al 1643 i el procés de restauració de la Mare de Déu gòtica de l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, entre moltes altres qüestions.

Dimecres Dia 23
SJ ’08 Lletres a Tàrrega:
•  Parades de llibres i roses (durant tot el dia, en diferents indrets de la ciutat)
•  Presentació de l’Obra Completa del poeta Gregori Satorres (Natan 27 i 28) i inauguració d’una placa commemorativa (a 2/4 de 9 del vespre, a la Biblioteca)
Organitza: Regidoria de Cultura

Dijous Dia 24
2n. Cicle de Cinema en Blanc i Negre:
“Les vacances de Monsieur Hulot” de Jacques Tati (França, 1953)
A les 9 del vespre, al Local Social de l’Ateneu (plaça del Carme, 12)
Organitza: Associació Nous Espais

Cita mensual amb el cicle de pel•lícules en blanc i negre que proposa l’Associació Nous Espais de Tàrrega. Una oportunitat idònia per a revisar o redescobrir cabdals films d’autor. Tots els títols es projecten en versió original subtitulada. Aquesta fou la pel•lícula que consagrà el cineasta francès Jacques Tati després de Dia de festa, alhora que presentava el seu personatge més representatiu: Monsieur Hulot. En un complex termal de la costa, els estiuejants s’instal•len sense abandonar el seus costums urbans, fins que arriba Monsieur Hulot al volant del seu vell cotxe i trenca la calma del lloc. Hereu del gag visual més clàssic, Tati mou aquí els ressorts de la comèdia amb extrema habilitat. Entrada gratuïta.


Dijous Dia 24
SJ ’08 Lletres a Tàrrega:
Presentació del llibre Lo Beethoven (Pagès Editors) de Carles A. Juste i concert a càrrec del mateix músic carrincló
A les 10 de la nit, al Bar Kirikú (plaça de les Nacions sense Estat)
Organitza: Regidoria de Cultura

Llibre autobiogràfic al voltant del peculiar músic lleidatà conegut popularment com Lo Beethoven, conreador del garrotin típic de la capital del Segrià. És un dels màxims exponents de la Lleida carrinclona, intèrpret de cançons que traspuen amor per la ciutat i pels seus personatges dels anys 60, 70 i 80, especialment el llegendari Marquès de Pota. Supervisat per Carles A. Juste, el volum repassa records i vivències que en molts casos ja formen part de la memòria col•lectiva de Ponent.

Divendres Dia 25
Jornades Els jocs en la història: les societats a través del joc
S’abordarà l’estudi dels jocs tradicionals en els territoris de parla catalana
A 2/4 de 7 de la tarda, al Museu Comarcal de l’Urgell (carrer Major, 11)
Organitza: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

El Museu Comarcal de l’Urgell acollirà els dies 25 i 26 de març unes jornades dedicades a l’estudi dels jocs en les diverses etapes de la història. El congrés inaugura un seguit de trobades que es faran arreu de Catalunya fins l’any 2012 per aprofundir en aquesta matèria, sota el títol genèric Els jocs en la història. Les jornades targarines, anomenades específicament Les societats a través del joc, aprofundiran en els aspectes socials de les cultures i com aquestes s’han expressat a través de la creació o adopció d’eines de tipus lúdic.

• Conferència El procés de socialització a través dels jocs infantils en el País Basc
A càrrec de Joseba Etxebeste, professor de la Universitat del País Basc (a 2/4 de 7 de la tarda)
• Presentació de les actes de la II Jornada sobre Recerca i Patrimoni Etnològic
A càrrec d’Elena Espuny, de l’Institut Ramon Muntaner (a 2/4 de 8 del vespre)
• Inauguració de l’exposició El joc entre la tradició i la modernitat (a les 8 de vespre)

Divendres Dia 25
Tàrrega sona a jazz: concert a càrrec d’Andreu Martínez Project
A les 11 de la nit, a l’Espai MerCAT (plaça de les Nacions sense Estat)
Organitza: Regidoria de Cultura i Circuit Ressons Jazz
Andreu Martínez (guitarra), Jordi Franco (baix) i Pere Foved (bateria).

En el seu doble vessant d’intèrpret i compositor, el guitarrista Andreu Martínez constitueix un exemple sòlid d’allò que s’anomena “un veritable nou valor”. Envoltat d’una reduïda i sòlida banda, transmet energia i sensibilitat amb la seva personal visió de la música. Com queda palès en el seu darrer disc, Fast food, Martínez transita compàs a compàs per diversos estils, escoles i tradicions musicals, sintetitzant jazz, funk, rock i crossover. Entre els seus referents, figures mítiques com Wes Montgomer o Jeff Beck al costat de grups contemporanis de rock com Aerosmith o Coldplay. Definitivament, jazz en expansió creuant fronteres entre gèneres. Preu: 6 € (Amics de l’Atac de Jazz, TR3S C, Carnet Jove, Carnet + 25 i estudiants: 4 €)

Dissabte Dia 26
Jornades Els jocs en la història: les societats a través del joc
S’abordarà l’estudi dels jocs tradicionals en els territoris de parla catalana
A 2/4 de 10 del matí, al Museu Comarcal de l’Urgell (carrer Major, 11)
Organitza: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

• Comunicació El Joc Maonès i Dins i Fora, dues maneres de viure els jocs tradicionals avui
A càrrec de Gemma Capdevila, professora de l’IES de Maó – Menorca (a 2/4 de 10 del matí)
• Comunicació Hablemos de ellas
A càrrec de F. Maestro, director del Museu de Jocs Tradicionals de Campo – Osca (10 del matí)
• Ponència Jocs infantils i d’adults a Catalunya
A càrrec de Pere Lavega, catedràtic a l’INEFC de Lleida (a 3/4 de 12 del migdia)
• Exhibició del joc del bòlit femení a Anglesola (a 3/4 d’1 del migdia)
• Comunicació El món tradicional a partir del joc, el treball i la festa
A càrrec de Carme Queralt, antropòloga (a 2/4 de 5 de la tarda)
• Comunicació Els jocs populars i tradicionals a la comarca de l’Urgell. Aspectes socials
A càrrec de Francesca Bardají, investigadora del Museu Comarcal de l’Urgell (a les 5 de la tarda)
• Cloenda i visita al Museu dels Joguets i Autòmats de Verdú (a 2/4 de 7 de la tarda)

Dissabte Dia 26
XX Concurs de Grups Amateurs de Teatre “Ciutat de Tàrrega”:
La tempesta de William Shakespeare
A càrrec de l’agrupació Quatre per Quatre (Granollers)
A les 10 de la nit, al Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)
Organitza: Grup de Teatre BAT

Pròsper, Duc de Milà, per tal de dedicar-se completament als estudis de ciències ocultes, confia la direcció del ducat al seu germà Antoni. Aquest, obsessionat pel poder, forma una aliança amb el rei de Nàpols i sotmet el ducat a la corona. Després, ordena abandonar Pròsper i la seva filla Miranda enmig del mar, que es poden salvar arribant a una illa deserta. Vint anys més tard, el rei i els seus nobles naveguen a prop de l’illa, i Pròsper, gràcies als seus poders màgics, alça una gran tempesta i els fa naufragar fent-los arribar a la costa. En el seu territori, enfrontant els enemics, Pròsper recupera el ducat i casa Miranda amb el fill del rei. Preu de l’entrada: 7 € (taquilles del teatre des d’una hora abans de la representació).

Diumenge Dia 27
1a. Mostra d’Entitats de Tàrrega
A les 10 del matí, al Parc de Sant Eloi
Organitza: Ajuntament de Tàrrega
Aparador del variat teixit associatiu del municipi de Tàrrega en clau de matinal festiva. El programa de la trobada inclou diferents activitats lúdiques, exhibició de bastoners, paellada popular, cafè concert,…

Diumenge Dia 27
SJ ’08 Lletres a Tàrrega:
Concert de Xavier Ribalta recuperant el seu disc Cants íntims, basat en poemes d’Apel•les Mestres
A les 7 de la tarda, al Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)
Organitza: Regidoria de Cultura

El cantautor targarí Xavier Ribalta torna a la seva ciutat per oferir un recital en què recuperarà un dels seus millors àlbums, Cants íntims, basat en versos d’Apel•les Mestres. Editat l’any 1988, els temes del disc mai no van ser interpretats en directe, una assignatura que Ribalta tenia pendent. El cantant de veu profunda els presenta ara en concert amb arranjaments de Mike Ribas, col•laborador habitual de Paco Ibáñez. Nascut a Tàrrega el 1943, Ribalta és un dels noms representatius de la Nova Cançó i s’ha caracteritzat per posar música a poemes d’autors com Salvador Espriu, Joaquim Horta, Joan Salvat Papasseït, Joan Maragall o Joan Margarit. Preu: 6 € (Carnet Jove, Carnet + 25, socis del TR3S C i estudiants: 4 €)

Diumenge Dia 27
Sessió de ball amb el grup Café Latino
A les 7 de la tarda, a la Sala de Festes La Granja (carrer de La Granja, s/n)
Organitza: Regidoria de Cultura

Els balls de saló són una afició que compta cada dia amb més adeptes. Cada diumenge, a les 7 de la tarda, a la sala de festes de La Granja, la Regidoria de Cultura de Tàrrega proposa una vetllada amb les cançons que van marcar una època interpretades en directe per conjunts i orquestres de casa nostra. Una sessió on els amants del ball poden gaudir del bolero, el tango, la salsa, el pasdoble, el vals i altres ritmes de sabor llatí. Preu: 6 € amb consumició inclosa.

Exposicions


7è. Cicle d’Art Contemporani: Forma, llum i vida d’Anna Boleda Mas
L’artista targarina Anna Boleda Mas exhibeix una subtil metàfora sobre les etapes de gestació d’un embrió, una visió original de la concepció de la vida, “de la llum i l’energia de la creació”.
Fins al 13 d’abril, a la Sala Marsà de la Casa de Cultura (Les Piques, 1)
Organitza: Regidoria de Cultura
Horaris: de dimarts a dissabte, de 19 a 21 h.; diumenges, de 12 a 14 h. i de 19 a 21 h.

Aparences. Pintures d’Aurembiaix Sabaté 
Del 4 al 20 d’abril, al Museu Comarcal de l’Urgell (carrer Major, 11)
Horaris: els feiners, de 19 a 21 h.; els festius, de 12 a 14 h. i de 19 a 21 h.

Arquitectura en miniatura del Pirineu. Peces de Joan Escolà 
Maquetes i reproduccions de cases, masies i altres construccions típiques del Pirineu.
Del 4 al 20 d’abril, al Museu Comarcal de l’Urgell (carrer Major, 11)
Horaris: els feiners, de 19 a 21 h.; els festius, de 12 a 14 h. i de 19 a 21 h.

Treballs presentats al concurs de logotips de la Regidoria de Joventut
De l’11 al 19 d’abril, a la Biblioteca Central Comarcal (plaça de Sant Antoni, 5)
Organitza: Regidoria de Joventut

Pintures de Jordi Sunyer
Del 18 al 27 d’abril, a la Sala Marsà de la Casa de Cultura (Les Piques, 1)
Horaris: de dimarts a dissabte, de 19 a 21 h.; diumenges, de 12 a 14 h. i de 19 a 21 h.

El joc entre la tradició i la modernitat. Una experiència en el context d’Horta de Sant Joan. Dins les jornades Les societats a través del joc
Del 25 d’abril al 4 de maig, al Museu Comarcal de l’Urgell (carrer Major, 11)
Organitza: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Mostres permanents del Museu Comarcal de l’Urgell (carrer Major, 11)
– Antoni Alsina Amils: Un artista entre dos segles (1863 – 1948)
– Sales Nobles de Cal Perelló
– Sales d’Arqueologia
Horaris: dissabtes, de 12 a 14 h. i de 18 a 21 h.; diumenges, de 12 a 14 h.

Cursos


Tallers per la Festa: Cercavila Nocturna 2008
Cant, moviment i escenografia a càrrec del col•lectiu Efímers. Els inscrits participaran activament a la posada en escena de la Cercavila Nocturna 2008 que tindrà lloc en el marc de la Festa Major de Maig de Tàrrega.
A partir del 19 d’abril, en diferents espais de la ciutat
Inscripcions: Casa de Cultura (Les Piques, 1)
Telèfon 973 31 07 31 • E-mail: cultura@tarrega.cat
Organitza: Regidoria de Cultura i Tallers per la Festa

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: