AVANÇ DE PROGRAMACIÓ FIRATÀRREGA 2008

De l’11 al 14 de setembre, Tàrrega viurà la 28ª edició de FiraTàrrega. Al voltant de 60 companyies, més la vintena que actuaran en els espais d’empresa, podran mostrar les seves noves produccions en diferents espais de carrer i sala repartits per tota la ciutat.La programació continua apostant per les companyies que utilitzen el carrer com l’espai idoni per desenvolupar les seves creacions escèniques. A més, la Fira, després de consolidar-se com a espai principal d’exhibició europeu, també reafirma la seva voluntat per esdevenir un marc idoni per tal que, durant tot l’any, les companyies puguin usar els diferents elements que els ofereix la ciutat i la Fira per desenvolupar els seus espectacles. A través de l’impuls de diferents residències creatives, Tàrrega referma la seva voluntat d’esdevenir un veritable territori creatiu.
 
AVANÇ DE PROGRAMACIÓ 2008

En línies generals, la programació de FiraTàrrega 2008 reflecteix les grans apostes estratègiques que ja es van plantejar en l’edició de l’any anterior:

ESPECTACLE INAUGURAL

Un dels objectius de FiraTàrrega és donar suport a les companyies catalanes que aposten pel carrer com a espai d’actuació i, particularment, en la producció d’espectacles de gran format. Per aquesta raó, la Fira pren com a compromís, aprofitar el gran aparador que suposa l’espectacle inaugural per donar una oportunitat a les companyies catalanes que arrisquen en aquests tipus de produccions.
En aquest sentit, l’espectacle inaugural anirà a càrrec de la companyia lleidatana EFÍMER amb l’estrena de Pop3. EFÍMER, lluny d’intentar transmetre grans missatges i tenint com a referent el Pop-Art ens proposa un espectacle de gran format on els colors vius, el joc pirotècnic, la vídeo-projecció, el moviment de grans estructures i una banda sonora àgil seran els ingredients per fer arribar al públic escenes quotidianes i provocadores del nostre temps.
De temàtica simple i directa Pop3 pretén ser un espectacle molt visual per a tothom. El reconegut compositor Rafel Plana crearà una música especial per a l’espectacle.

ESPECTACLES DE LA XARXA MERIDIANS

La Fira es vol continuar obrint a Europa i enguany fa un pas endavant en aquest sentit gràcies al fet de liderar la xarxa europea Meridians.
Meridians és una xarxa que compta amb el suport de la Unió Europea i està integrada per 6 dels festivals referents de les arts de carrer a Europa. El seu objectiu és aprofundir en la col•laboració entre els principals agents de la creativitat europea.
Fruit de Meridians, podrem veure a Tàrrega dos espectacles:
Per una banda, Alhambra Container de la companyia Osmosis. Alhambra Container és una gran coreografia concebuda per a tres ballarins, tres carretons elevadors i tres contenidors de mercaderies sobre els quals es projecten imatges de les interpretacions de tres cantants creades per a l’ocasió. Tot plegat, un conjunt d’elements a partir de la interacció dels quals el coreògraf Ali Salmi proposa una reflexió profunda i enriquidora sobre el món actual.
L’altre espectacle de Meridians és Menus Larcins de la companyia Délit de Façade. Menus larcins està integrat per quatre històries breus, escrites i dirigides per quatre creadors diferents procedents de diversos països europeus, entre ells el català Leandre Ribera amb la seva delicatessen “Petit”.

OCUPACIÓ SINGULAR DE L’ESPAI PÚBLIC

La programació artística de FiraTàrrega proposa nous espectacles que s’impliquin d’una forma diferent amb l’espectador. És a dir, que l’espectador participi i sigui un referent del propi espectacle. Per aquesta raó, la Fira també fa una aposta per aquells espectacles basats en instal•lacions que ocupen l’espai públic d’una forma singular i el converteixen en espai escènic.
La companyia francesa Carabosse ens proposa en aquesta Fira 2008 una instal•lació de foc ocupant un nucli, el Talladell (Tàrrega). Amb més de vint anys de trajectòria, la Cie. Carabosse és coneguda arreu del món per les seves instal•lacions de foc real amb les quals han il•luminat des del Kremlin fins al desert de Mali.

LES COPRODUCCIONS AMB L’ICIC
ESTRENES A FIRATÀRREGA D’ESPECTACLES DE CARRER

L’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, dóna especial suport a FiraTàrrega a través d’aportacions econòmiques destinades a la producció de nous espectacles. El punt comú d’aquestes ajudes són que van destinades a creadors catalans que aposten pel carrer com a espai escènic.
En aquesta edició de la Fira, podrem veure tres propostes: David Moreno amb Floten Tecles, un espectacle l’artista toca el piano, les percussions i l’acordió i canta penjat a sis metres d’altura en posició vertical i on la tapa del piano esdevé una pantalla de cinema on es projecta un curtmetratge.
També estrenaran espectacles les companyies El Sidral i La Baldufa.

REPTES CREATIUS

Una altra estrena serà la que oferirà la Reial Companyia de Teatre de Catalunya. Aquesta jove formació presentarà Kurva, un muntatge que suposa un repte creatiu i, per aquesta raó, Tàrrega els acollirà durant unes setmanes per tal que puguin perfilar l’espectacle. Amb Kurva proposen una reflexió sobre el món de la prostitució.
També destaca la proposta de la companyia Egos Teatre que presentaran l’espectacle Ruddigore o la nissaga maleïda, un musical de petit format basat en l’opereta de W. S. Gilbert i A. Sullivan (El Mikado, Els pirates…) que, amb excel•lents interpretacions musicals i amb una imaginativa i brillant economia de recursos, explica la història de la nissaga maleïda dels baronets de Ruddigore.
En aquest apartat també cal esmentar la companyia Nocturns i el seu Fràgil, una divertida comèdia musical que parla de la fragilitat humana i de les capricioses relacions que s’estableixen entre els humans.

COMPANYIES CONSOLIDADES

La Fira també dóna espai a les companyies que estan totalment consolidades, però que aposten pel risc, per anar més enllà d’un gènere concret, per usar diferents elements multidisciplinars, oferir propostes valentes amb la qualitat com a denominador principal, etc. Aquestes companyies que aposten per espectacles de projecció internacional tenen a la Fira una oportunitat per mostrar les seves creacions al gran nombre de programadors nacionals i internacionals que assisteixen cada any al certamen.
En aquest sentit, Senza Tempo presentarà A+, Cosas que nunca te conté, un espectacle que parla de la utopia, de la llibertat i del nomadisme.
Per altra banda, Au Ments presentarà Accions / Reaccions, a cavall entre la dansa i la performance, la nova creació d’aquesta companyia balear explora les formes més inquietants per captivar el públic i fer-lo participar.
Teatro Che y Moche portarà a Tàrrega la seva versió de Metropolis. Aquest és un projecte molt ambiciós coproduït amb el Centro Dramático de Aragón per dur als escenaris un espectacle basat en la mítica pel•lícula muda de Fritz Lang. Es tracta d’una superproducció amb música en directe (Orquesta de Cámara del Auditorio de Zaragoza) i amb una deliciosa banda sonora.
Els andalusos Varuma Teatro tornen a la Fira amb Renglones imaginarios, un espectacle que fusiona l’òpera, el teatre i el circ.

PROPOSTES INTERNACIONALS


FiraTàrrega també és un espai on companyies arribades des de diversos països presenten els seus espectacles. Entre els muntatges destacats, es troba Le vrai-faux mariage de la companyia francesa Le Caravanne Passe. L’espectacle és una crida a la festa i està concebut com un megaconcert on també s’hi apleguen ballarins, clowns, acròbates, mags…
Després de guanyar el Premi Caixa Catalunya a la millor estrena de la Fira 2006, Bash Street Theatre torna a Tàrrega amb The Station, on situen l’acció en les immediacions d’una estació a l’època de les locomotores de vapor, en un espai amb reminiscències de l’Europa de l’Est. L’espectacle uneix el teatre físic i les seqüències a l’estil del cinema mut, amb música interpretada en directe.
Els també britànics Dot Comedy presentaran Get lost!, una producció molt peculiar, un laberint –amb minotaure inclòs- en el qual els espectadors han de trobar la sortida.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: