L’Ajuntament de Tàrrega preveu obrir al públic l’any 2011 sis naus de l’antiga fàbrica de Cal Trepat, habilitades com a museu de la maquinària agrícola

L’Ajuntament de Tàrrega recorrerà a la convocatòria d’ajuts econòmics del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per a finançar la museïtzació de la factoria Cal Trepat, antigament dedicada a la fabricació de maquinària agrícola i des de fa dos anys de titularitat municipal.


Concretament, es demanarà una subvenció per dur a terme la primera fase d’aplicació del pla director que regularà els usos museístics d’aquest patrimoni local i que farà visitables al públic les sis primeres naus del complex, convertides ja en espai d’exposició i interpretació sobre com es va mecanitzar el camp durant el segle XX. Amb aquesta finalitat, el consistori targarí presentarà al FEDER un projecte de conservació de les naus valorat en 2.127.000 euros, dels quals aquest fons en podria assumir fins a un 50%. Tanmateix, en cas que s’estimés la sol·licitud d’ajut, l’Ajuntament hauria d’executar i finalitzar l’obra abans del 2011 tal i com estipulen les bases de la convocatòria i per tant l’espai es podria inaugurar com a museu el gener del mateix any. La documentació per optar al FEDER es tramitarà aviat al Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya i a la Unió Europea.
 
Una primera fase que afecta 2.790 m2
Atenent al pla director elaborat des del Museu Comarcal de l’Urgell, la museïtzació de les sis primeres naus de Cal Trepat mostrarà al visitant bona part del procés de producció que se seguia a Cal Trepat quan la factoria estava en actiu: la fase inicial de foneria (naus 1, 2 i 3), disseny i modelització (nau 4), muntatge de les peces (nau 5) i ganiveteria (nau 6). La recreació de la resta de la cadena de muntatge s’incorporarà en el futur, si bé el públic ja rebrà completa informació de com funcionava la totalitat de la fàbrica i de la seva significació. L’aposta museogràfica elaborada per l’historiador targarí Roger Costa passa per conjugar identitat local, cultura i turisme. A més de la conservació del contingut museístic, el projecte contempla la consolidació de l’estructura de l’edifici, l’adaptació de l’espai a les normatives de seguretat, la millora dels accessos i la dotació d’un punt de rebuda que se situarà a la nau 6. 
 
Continuaran les tasques de reparació de la coberta
També emmarcat en aquest projecte, l’Ajuntament de Tàrrega prosseguirà aquest any 2009 amb les tasques de reparació de les cobertes de les naus per a evitar possibles esfondraments. En aquest sentit, s’invertiran prop de 100.000 euros en la substitució de les teules i canals que presentin deficiències. Aquests treballs complementaran els que ja s’han anat realitzant des del 2007 i que fins ara han suposat una despesa d’uns altres 100.000 euros.  
 
Es tramitarà un altra subvenció al FEDER per al viver d’empreses
Tal i com ja es va dir en el seu moment, part de l’edifici annex d’oficines de Cal Trepat es destinarà a la creació d’un viver d’empreses, impulsat des de la Diputació de Lleida. Val a dir que l’Ajuntament de Tàrrega treballa aquests dies per proporcionar informació a l’ens provincial per optar així a una altra línia d’ajuts del FEDER, dedicada a la innovació i el desenvolupament empresarial. El viver d’empreses també ocuparà les dues últimes naus de Cal Trepat (18 i 19), segons consta en el pla director. 
 
Publicació recent d’un llibre i un documental
Fundada l’any 1913 per Josep Trepat i Galceran, la fàbrica J.Trepat (o Cal Trepat) fou pionera en la introducció de maquinària per a executar les tasques del camp, com garbelladores, dalladores o segadores. Entre 1930 i 1970 va ser, juntament amb la fàbrica Ajuria de Vitòria, la principal productora d’aquest ram a l’Estat espanyol i una de les principals a Europa. L’arribada d’aquestes màquines als conreus significà una gran revolució en la mecanització de l’agricultura. La fàbrica cessà l’activitat el 2005 i el desembre del 2006 el complex d’estil modernista passà a ser de titularitat municipal gràcies a un conveni de cessió amb els propietaris. La propietat suma una superfície d’19.000 m2, situada a l’oest de la ciutat, al peu de l’antiga N-II. Recentment, el Museu Comarcal de l’Urgell ha publicat
un llibre i un documental en DVD sota el títol conjunt de Cal Trepat: un viatge cap al passat industrial de Tàrrega, que es fa ressò del llegat de la fàbrica.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: