Retornen als Pares Carmelites l’escut de pedra del segle XVII que ornamentava el convent de l’orde a Tàrrega

La Casa Consistorial de Tàrrega ha acollit aquest dilluns l’acte de lliurament d’un escut de pedra de l’orde del Carme realitzat el segle XVII i que Mútua Intercomarcal, custodi fins ara de la peça, ha retornat als Pares Carmelites.


L’escut del 1602 ornamentava antigament el convent targarí d’aquesta comunitat religiosa. Els historiadors suposen que la talla formava part de la reconstrucció del convent que s’efectuà el segle XVII després de patir severes destrosses durant les centúries anteriors. Arran de la desamortització eclesiàstica del segle XIX l’escut va passar a mans de particulars fins arribar al Palau dels Marquesos de La Floresta, edifici també situat a la capital de l’Urgell i propietat de Mútua Intercomarcal des de l’any 1962. A l’acte han participat Miquel Blanch, director general de Mútua Intercomarcal; Ramon Bosch, president de l’agrupació territorial de Lleida de Mútua Intercomarcal; Joan Vilà, prior del convent de Tàrrega; Raül Valentí Massa, pare provincial dels Pares Carmelites de Catalunya; i Joan Amézaga, alcalde del municipi.
 
Futura sala romànico-gòtica al Museu Comarcal de l’Urgell

Basant-se en un compromís de conservació del patrimoni històric de Tàrrega, s’ha signat en el decurs de l’acte d’avui un conveni que estableix l’exposició de la peça en un lloc ben visible del convent perquè pugui ser admirada per tothom. D’altra banda, Mútua Intercomarcal exhibirà una rèplica fidel realitzada per l’escultor Ramon López que se situarà al vestíbul del Palau, on fins ara hi havia l’original. Per la seva part, l’alcalde Joan Amézaga ha anunciat que Tàrrega ja treballa en el projecte museogràfic per convertir una sala d’exposicions del Museu Comarcal de l’Urgell en un espai monogràfic dedicat a l’art romànic i gòtic del municipi. S’hi podran admirar diferents peces que el museu té dipositades en els seus magatzems, especialment les escultures dels apòstols que decoraven la portalada de l’antiga església romànica de Tàrrega.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: