Programació d’actes de Tàrrega Ciutat Gegantera 2009

Tàrrega • Ciutat Gegantera 2009  i commemoració del 125è. aniversari de la concessió del títol de ciutat a Tàrrega.  Dies 29, 30 i 31 de maig
Organitza: La Fal•lera Gegantera, Regidoria de Cultura i Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya  www.tarrega.cat/ciutatgegantera2009

Tàrrega ostenta aquest any 2009 el 24è. títol de Ciutat Gegantera de Catalunya. La capital de l’Urgell és per tant l’epicentre simbòlic dels gegants i capgrossos als Països Catalans, amb l’agrupació local La Fal•lera Gegantera i l’Ajuntament de Tàrrega exercint d’amfitrions.

Els dies 29, 30 i 31 de maig, el municipi farà gala d’aquesta distinció amb una extensa programació d’actes tradicionals i festius als quals tothom és convidat. Els carrers i places de la ciutat acolliran 189 colles geganteres provinents de les quatre demarcacions catalanes, el País Valencià i la Franja d’Aragó. Això es traduirà amb la presència a Tàrrega d’entre 500 i 700 gegants i capgrossos, i d’entre 5.000 i 6.000 persones vinculades amb aquest àmbit de la cultura popular.  Concretament hi assistiran 110 colles de les comarques de Barcelona, 35 de Tarragona, 31 de Lleida i 9 de Girona. A aquestes cal sumar-ne dues procedents de Benicarló i Vinaròs (País Valencià), una altra de Fraga (Franja d’Aragó) i l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.

Aquesta lluïda celebració és una iniciativa de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC), que fan així la seva trobada anyal des del 1985. La població escollida com a Ciutat Gegantera té l’honor de custodiar durant un any els gegants de l’ACGC, anomenats en Treball i na Cultura. A la festa de Tàrrega col•laboren la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya i diversos mecenes privats. Tàrrega farà valdre així la seva experiència a l’hora d’organitzar manifestacions culturals de primer ordre. Una festa multitudinària amb què Tàrrega també commemorarà el 125è. aniversari de la concessió del títol de ciutat per part del rei Alfons XII, l’any 1884.

PROGRAMACIÓ D’ACTES

Actes previstos per al divendres 29 de maig
Si bé Tàrrega ja respira ambient geganter els dies previs, els actes de Ciutat Gegantera 2009 arrencaran el divendres 29 de maig amb la recepció a les primeres colles participants. Seguidament:

CONCENTRACIÓ DE CAPGROSSOS
(A les 6 de la tarda, a la plaça de Sant Tecla • Hort del Barceloní)
Les colles es concentraran a la plaça de Santa Tecla, a l’Hort del Barceloní, acompanyades dels 250 capgrossos que han realitzat en diferents tallers els alumnes dels centres escolars de Tàrrega. Comptarem amb l’animació de Pep López i Sopars de Duro.
   
INAUGURACIÓ DEL MONUMENT
TÀRREGA • CIUTAT GEGANTERA DE CATALUNYA
(A les 7 de la tarda, a la plaça de Santa Tecla • Hort del Barceloní)
Tot seguit tindrà lloc la inauguració oficial del monument commemoratiu. Tàrrega perpetuarà el record del títol de Ciutat Gegantera amb l’escultura d’avantguarda Bol d’Or de l’artista targarina Matilde Grau. La peça simbolitza un bol gegantí de 4 metres d’alçada i 7,5 metres de diàmetre recobert a l’exterior de porcellana blanca mitjançant la tècnica del trencadís, mentre que l’interior estarà decorat amb vidre de color daurat. L’escultura reposa damunt una base hexagonal de formigó d’1’2 metres d’alçada..
   
PREGÓ DE LA FESTA AMB JOAN FONT
(A les 8 del vespre, a la Casa Consistorial • Plaça Major)
Després de la inauguració del monument se sortirà en cercavila cap a la plaça Major. A la Casa Consistorial es pronunciarà el pregó oficial de la festa a càrrec de Joan Font, director de la prestigiosa agrupació teatral Comediants.
   
REVETLLA AMB EL BELDA I EL CONJUNT BADEBADOC
(A les 11 de la nit, a la plaça dels Àlbers)
La primera jornada de la celebració es tancarà amb una animada revetlla amb l’actuació en directe de l’agrupació que lidera Carles Belda.
   

Actes previstos per al dissabte 30 de maig

• ACTIVITAT INFANTIL:
TALLER D’INSTRUMENTS MUSICALS AMB MATERIALS RECICLATS
(Durant el matí, a la plaça de les Nacions sense Estat)
El Drapaire Musical impartirà als infants un taller d’instruments musicals utilitzant materials reciclats. Alhora, les colles faran turisme i visitaran indrets emblemàtics com el call jueu, el Parc de Sant Eloi, el Museu Comarcal de l’Urgell o la ruta del Mecanoscrit del Segon Origen.
   
TALLER DE MANTENIMENT DE GEGANTS
(A les 11 del matí, a l’Espai MerCAT • Plaça de les Nacions sense Estat)
Els membres de les colles que s’hagin inscrit prèviament tindran ocasió d’assistir al taller de manteniment i reparació de gegants a càrrec del mestre Carles Teixidó.
   
PLANTADA DE GEGANTS I SORTIDA EN CERCAVILA
(A les 5 de la tarda, a la plaça del Carme)
Concentració de gegants i capgrossos a la plaça del Carme, on podran ser admirats de prop pel públic. A les 6 de la tarda, sortiran quatre cercaviles que recorreran diferents itineraris pel centre escenificant balls de gegants. I al carrer d’Agoders apareixerà el singular Home de la Barra. Les comitives menaran finalment cap a la plaça de les Nacions sense Estat.
   
BENVINGUDA OFICIAL
MOSTRA DE BALLS DE GEGANTS I SOPAR OFERT A LES COLLES

(A les 8 del vespre, a la plaça de les Nacions sense Estat)
Arribats a la plaça de les Nacions sense Estat, les autoritats donaran la benvinguda oficial a les colles geganteres, les quals ens brindaran una lluïda exhibició de balls protocol•laris. Tot seguit, cap a 2/4 de 9 del vespre, se servirà als geganters un sopar amb productes de la terra.
   
RAVE GEGANT
(A 2/4 d’11 de la nit, al carrer Migdia)
El grup escènic Efímer ha concebut una cercavila de format original amb els gegants com a protagonistes i conjunt música, arts plàstiques i àudiovisuals. El seguici recorrerà el carrer Migdia fins arribar a la zona del Camp dels Escolapis, amb un munt de sorpreses preparades.
 
CONCERT AMB LES AGRUPACIONS
COMPANYIA ELÈCTRICA DHARMA I NARAINA

(A les 12 de la nit, a la plaça de les Nacions sense Estat)
La festa prosseguirà a la mitjanit amb un doble concert de folk a càrrec de la Companyia Elèctrica Dharma i els targarins Naraina. Amb una trajectòria de més de 30 anys, la Dharma és un dels màxims exponents del so festiu que genera la combinació de folk i rock. El seu missatge compromès amb la cultura popular catalana esdevindrà la banda sonora ideal per a la celebració de Ciutat Gegantera. El grup dels germans Fortuny pujarà a l’escenari duent sota el braç el seu darrer àlbum, El misteri d’en Miles Serra i les musiques mutants. L’agrupació Naraina aportarà el segell local gràcies a la seva barreja estimulant de rumba, rock, funk i reggae. Uns vells coneguts de l’escena targarina que no podien faltar en aquesta nit tan especial. Entrada gratuïta.

Actes previstos per al diumenge 31 de maig

TOC DE MATINES
(A les 8 del matí, pels carrers de la ciutat)
Ens despertarem gràcies al Toc de Matines a càrrec dels Grallers de la Barra, acompanyats del Canó de Les Borges Blanques i de les colles de grallers que s’hi vulguin afegir.
 
PLANTADA DE GEGANTS I ESMORZAR POPULAR
(A les 9 del matí, en diferents barris de la ciutat)
La festa de Ciutat Gegantera 2009 no només s’ha de viure al centre del casc urbà, sinó també als diferents barris. Per això, les cercaviles del diumenge arrencaran dels quatre punts cardinals: barri del Cor de Maria, barri de Fàtima, barri del Sol Ixent i barri del Maset. Abans però, els components de les colles agafaran forces amb un bon esmorzar. No oblideu que en el decurs de la plantada es podran contemplar de ben a prop les figures dels gegants i capgrossos.
  
MERCAT GEGANTER
(Durant el matí, a la plaça de Santa Tecla • Hort del Barceloní)
Mentre s’espera l’arribada de les colles a la plaça de Santa Tecla, a la zona de l’Hort del Barceloní, aquest espai acollirà un petit mercat d’articles relacionats amb la cultura gegantera.
 
SORTIDA DE LES CERCAVILES
(A les 11 del matí, per diferents carrers de la ciutat)
Les colles enfilaran les seves passes cap a la plaça de Santa Tecla, a l’Hort del Barceloní, on tindran lloc els actes més simbòlics de la trobada. Les quatre comitives seguiran rutes diferents fins a convergir al punt esmentat.
  
ACTES PROTOCOL•LARIS CIUTAT GEGANTERA
(A 2/4 d’1 del migdia, a la plaça de Santa Tecla • Hort del Barceloní)
Arribarà el moment més significatiu, quan Sant Vicenç dels Horts (Ciutat Gegantera 2008) escenificarà el relleu de la distinció a Tàrrega. Hi tindran lloc els balls protocol•laris i els parlaments de les autoritats. Es preveu que sigui un acte multitudinari amb la presència de 6.000 persones. En aquest instant, La Fal•lera Gegantera de Tàrrega rebrà en custòdia els gegants en Treball i na Cultura, emblema de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. També ens acompanyarà una representació de Manlleu, municipi designat com a Ciutat Gegantera 2010. Tot seguit, s’acomiadaran els participants amb el lliurament de records. A la tarda, encara tindrem temps per celebrar la Festa del Voluntariat, en homenatge a les persones que hagin col•laborat desinteressadament per fer possible la trobada.

Exposició Un somni a Lil•liput
Una instal•lació sobre la mítica dels gegants a la Sala Marsà
La Sala Marsà de Tàrrega acull fins al dia 31 de maig un curiós treball artístic ideat per Xavier Garcia i Josep Giribet al voltant de la cultura tradicional dels gegants. L’exposició Un somni a Lil•liput es presenta en format d’instal•lació presidida per una figura en poliuretà que simbolitza el gegant llegendari Bufavents, propi de les terres de l’Urgell, dormitant. Una acurada ambientació arrodoneix aquesta peculiar evocació de la mítica dels gegants: un muntatge àudiovisual de to oníric realitzat per la família Giribet, en què es visualitza els somnis del gegant interactuant amb la natura. També s’acompanya d’un imaginatiu "making of" que narra com els targarins Garcia i Giribet han ressuscitat la figura del Bufavents. Aquest treball serveix també per a estrenar la remodelació de la Sala Marsà, a la qual s’hi entra ara pel carrer de la Vilanova.

ELS VOLUNTARIS, UN DELS PILARS DE LA FESTA
El voluntariat constitueix un dels pilars bàsics de la festa de Ciutat Gegantera: a més de la important feina logística que suposa rebre milers de persones, dels voluntaris també depèn en gran mesura el record que les colles participants s’enduran de Tàrrega. Els voluntaris s’encarregaran de rebre, acompanyar i guiar les colles als diferents indrets del casc urbà elegits per a la festa, especialment en el decurs de les 8 cercaviles que tindran lloc els dies 30 i 31 de maig. També hauran de tenir cura de l’avituallament en les plantades de gegants i prestar suport als punts d’informació que s’instal•laran a les entrades de la ciutat (4) i al centre (2). A canvi de l’ajuda rebuda, els organitzadors tributaran un petit homenatge als voluntaris en una festa convocada la tarda del dia 31 de maig a la plaça de les Nacions sense Estat. La festa compta amb 200 voluntaris.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: