Setmana del Medi Ambient (actes)

10a. Fira del Medi Ambient • Tàrrega
Del 2 al 7 de juny, en diferents indrets del municipi
El diumenge 7, a la plaça de les Nacions sense Estat

Tàrrega celebra el desè aniversari de la seva Fira del Medi Ambient, certamen que es redefineix ara en concepte i continguts sense aparcar, és clar, l’objectiu de difondre els valors ecològics, el respecte vers l’entorn natural i la sostenibilitat. Com a principal novetat, i des del dia 2 de juny, s’amplien les dates de programació oferint tota una Setmana del Medi Ambient, amb conferències i activitats didàctiques com un tast de vins, projeccions de cinema, una campanya popular de neteja de la llera del riu Ondara o visites a l’abocador i la planta de compostatge. Tot plegat coincidirà amb el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny). Paral•lelament, al Museu Comarcal de l’Urgell i fins al dia 5 de juliol s’exhibirà la mostra fotogràfica Dones d’aigua, un recorregut visual de Tomàs Abella per la vida diària de les dones d’Etiòpia i la seva relació amb l’aigua, un bé escàs al país africà. L’exposició arriba gràcies a CAM – Caja de Ahorros del Mediterráneo i la Regidoria de Polítiques d’Igualtat.

Setmana del Medi Ambient • Tàrrega • Les activitats, dia a dia

Dimarts 2 de juny
Conferència El patrimoni natural del municipi de Tàrrega
A càrrec de Pere Serrano (Spora Serveis Ambientals)
A les 8 del vespre, a la Biblioteca Central Comarcal (plaça de Sant Antoni)

Dimecres 3 de juny
Conferència El perquè del procés de participació en la planificació de l’aigua
Amb Gabriel Borràs, coordinador d’àrees de l’Agència Catalana de l’Aigua
A les 8 del vespre, a la Biblioteca Central Comarcal (plaça de Sant Antoni)

Dijous 4 de juny
Presentació del Pla d’Acció per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològica
A càrrec de Meritxell Rota, tècnica del Servei de Producció Agrícola del DAR
A 2/4 d’11 del matí, a l’Escola de Capacitació Agrària (Avinguda de Tarragona, s/n)

Dijous 4 de juny
Producció i tast de vins DO Costers del Segre
De 7 de la tarda a 9 de la nit, a l’Escola de Capacitació Agrària (Av. Tarragona, s/n)

Divendres Dia 5
Conferència Perú
A càrrec de Josep Maria Matas-Arnalot, periodista i escriptor de turisme i gastronomia
A les 8 del vespre, a la Biblioteca Central Comarcal (plaça de Sant Antoni)

Divendres Dia 5
Inauguració de l’exposició Dones d’aigua
A les 8 del vespre, al Museu Comarcal de l’Urgell (carrer Major, 11)
Oberta fins al 5 de juliol. Exposició cedida per CAM – Caja de Ahorros del Mediterráneo i coordinada des de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat. Recorregut visual de Tomàs Abella per la vida diària de les dones de l’Àfrica subsahariana i la seva relació amb l’aigua. Pren com a paradigma Etiòpia, el país amb pitjor accés a aigua potable del món. 40 fotografies sobre unes peanyes similars als bidons que usen les etíops per a transportar l’aigua.

Divendres Dia 5
Cine Club La Lloca amb Nosotros alimentamos al mundo d’Erwin Wagenhofer
A 2/4 d’11 de la nit, a Cinemes Majèstic (Avinguda de Catalunya, 54)
Pel•lícula documental sobre els aliments i la globalització, les grans multinacionals alimentàries, els seus executius i els processos productius. Segurament, tots nosaltres tenim més a veure amb la fam al món del que ens podem arribar a imaginar. Imatges i entrevistes impactants en una visió de l’escassetat enmig de l’abundància. Preu: 2 euros

Dissabte Dia 6
Observació i neteja popular de la llera del riu Ondara
A les 11 del matí, des de l’estanyol dels ànecs (carrer de Joan Brossa)
Tot passejant descobrirem la flora i la fauna presents al riu Ondara al seu pas pel casc urbà de Tàrrega i tindrem ocasió de retirar tot allò que l’embruta i contamina: papers, plàstics, ampolles de vidre,… El nostre riu és viu, conservem-lo! Obsequi a tots els assistents amb un tiquet vàlid pel tast de receptes de caragols ecològics el diumenge 7 de juny a la fira. Amb la col•laboració de GEMA (Grup d’Ecologia i Medi Ambient).

Dissabte Dia 6
Visites guiades a l’abocador i la planta de compostatge de Tàrrega
A les 10 h., 12 h., 17 h., i 19 h., amb sortida i arribada des de l’estació d’autobusos
Places limitades a 30 persones per cada viatge. On van a parar les deixalles que generem? Sabem realment la quantitat de residus que es recullen diàriament? Per què és important la recollida de la matèria orgànica? Com es transforma i per a què s’utilitza? Aquestes i altres preguntes tenen resposta en aquestes sortides guiades que ens poden fer prendre consciència de la importància de la correcta recollida i separació de la brossa. Obsequi d’un saquet de compost realitzat a la planta de compostatge de Tàrrega i una flor de temporada per als assistents. Amb la col•laboració del Consorci per a la Gestió dels Residus Urbans de l’Urgell.

El diumenge 7, 10a Fira del Medi Ambient

El diumenge 7 de juny, de 10 del matí a 9 del vespre, serà la jornada principal del cicle amb la celebració de la 10a. Fira del Medi Ambient, heretant el model ja conegut del certamen. Serà un dia ple de propostes lúdiques i recreatives al voltant del medi natural pensades per a tota la família, si bé es prestarà una especial atenció al camp de l’alimentació ecològica. Per això, la fira estarà encapçalada per un mercat de productes ecològics i naturals, acompanyat de tallers interactius a càrrec d’Slow Food Terres de Lleida i altres entitats (el vi i el pa són alguns dels protagonistes); degustacions gastronòmiques (caragols i cervesa); activitats didàctiques sobre l’aigua; un circuit de vehicles elèctrics; i un estol d’exposicions sobre les aus de secà o el canvi climàtic entre altres temes. L’escenari serà el recinte de la plaça de les Nacions sense Estat i l’Espai MerCAT.

De 10 del matí a 9 del vespre • A la plaça de les Nacions sense Estat,
Espai MerCAT i Consell Comarcal de l’Urgell

Programació de tallers participatius

• A les 11 del matí, a la planta baixa del Consell Comarcal de l’Urgell
Xerrada i tast de vins • Introducció a la vitivinicultura biodinàmica
A càrrec de Josep Torres, de Casa Pardet

• A les 11 del matí, a la carpa de la Plaça de les Nacions sense Estat
Tallers del gust a càrrec d’Slow Food Terres de Lleida. Adreçat als més menuts

• A les 12 del migdia, a l’Espai Tallers de l’Espai MerCAT
Tallers de pa ecològic amb Alejandro Guzmán, d’Slow Food Terres de Lleida

• A 2/4 d’1 del migdia, a l’espai firal
Inauguració amb la periodista i coordinadora de cuina i alimentació de TV3, Tana Collados, acompanyada per les autoritats locals

• A la 1 del migdia, a la planta baixa del Consell Comarcal de l’Urgell
Taller demostratiu La cuina del bressol al bressol
Amb el cuiner Ignasi Fontclara

• D’1 del migdia a les 4 de la tarda, a la carpa de la Plaça de les Nacions sense Estat
Degustació de receptes de caragols ecològics i cervesa ecològica
Amb Ismael Ferrer i Pep Nogué. Preus populars.

• A les 6 de la tarda, a la carpa de la Plaça de les Nacions sense Estat
Tallers del gust a càrrec d’Slow Food Terres de Lleida. Adreçat als més menuts

• A les 6 de la tarda, a la planta baixa del Consell Comarcal de l’Urgell
Conferència Moviment Slow Food
A càrrec de Montserrat Esquerda, vicepresidenta catalana d’Slow Food

• A les 7 de la tarda, a l’Espai Tallers de l’Espai MerCAT
Tallers de pa ecològic amb Alejandro Guzmán, d’ Slow Food Terres de Lleida

• A les 7 de la tarda, a la planta baixa del Consell Comarcal de l’Urgell
Presentació del curs de formació a distància Producció Agrària Ecològica de l’Escola de Capacitació Agrària de Tàrrega. A càrrec de Joana Amador, directora de l’Escola Agrària de Manresa, centre especialitzat en producció ecològica.

Activitats permanents a l’Espai MerCAT

Estand Un arbre per sempre
L’Ajuntament de Tàrrega recorda l’Om de la Plana, l’arbre monumental de la ciutat que morí fa uns mesos a causa del pas del temps i la grafiosi. Malgrat el seu tronc encara es conserva dempeus al seu emplaçament de sempre, al carrer de Sant Pere Claver, la Regidoria de Medi Ambient vol perpetuar el seu record en forma de petites figures realitzades a partir de la pròpia fusta tallada de les seves branques. Les peces, segons una idea original de l’escultor targarí Miquel Gascón, reprodueixen l’Om de la Plana i es podran adquirir a l’estand de l’Ajuntament de Tàrrega al simbòlic preu d’1 euro. Amb la col•laboració de Centre de Formació La Solana.

Exposició El canvi climàtic
El seu objectiu és mostrar de manera visual les evidències de l’escalfament global sobre el territori català, amb una atenció especial a la biodiversitat, i explicar què s’amaga darrere d’aquest canvi climàtic a Catalunya, informant sobre les causes que el provoquen i els efectes que comporta. Promogut per Acciónatura i subvencionat pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

Exposició Què són els productes ecològics?
Plafons explicatius sobre la producció agrària i ramadera ecològica, de la transformació dels aliments ecològics, com identificar-los i els seus principals canals de distribució. A més, l’exposició compta amb el joc de la producció ecològica dels aliments, una eina didàctica on els nens i nenes hauran de respondre una sèrie de qüestions i superar unes proves relacionades amb el contingut de l’exposició. Promou: Generalitat de Catalunya • Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció rural, Direcció General d’Agricultura i Ramaderia. Amb la col.laboració del Consell Comarcal de l’Urgell.

Exposició Els secans vius
Els erms i els conreus de secà de les terres de Lleida -les estepes- són un dels hàbitats més singulars de Catalunya, i segurament el més desconegut. Malgrat les dures condicions del clima hi viuen espècies vegetals i animals molt escasses a Europa. El Projecte per a la Conservació de les Estepes de Ponent promou la conservació d’aquests hàbitats. És necessari que la població prengui consciència de l’existència d’aquest patrimoni natural únic. Ho organitza EGRELL (Estudi, Gestió i Recuperació dels Ecosistemes Lleidatans).

Exposició Els nius dels ocells
50 nius naturals de diferents espècies d’ocells. Cada niu s’acompanya de la fitxa corresponent de l’ocell i el seu hàbitat. Entre altres aus hi trobarem l’oriol, la merla, el teixidor,… Organitza el Grup Ornitològic de Ponent.

Estand del grup Gema Una aromàtica a la vostra vida
Farigola, romaní, julivert…les nostres herbes aromàtiques per excel•lència que donen color, olor i, sobretot, gust a les nostres receptes i infusions més tradicionals. Emporteu-vos cap a casa la que més us agradi, poseu-la en un test, en una jardinera, a la finestra, al balcó o al jardí. Amb la col•laboració de Gema (Grup d’Ecologia i Medi Ambient).

Exposició Diàleg entre l’home i la terra
Mostra sobre les construccions d’arquitectura popular de la zona de la Serra d’Almenara. També s’hi podran veure diverses eines de picapedrer i la reproducció d’una cabana de volta. Organitza els Amics de l’Arquitectura Popular.

Anàlisi de la qualitat de l’aigua per a particulars
El públic de la Fira pot portar una mostra d’aigua de l’aixeta, un pou, una riera,… i mitjançant tècniques d’anàlisi ràpida els tècnics de l’Escola de Capacitació Agrària de Tàrrega us determinaran les característiques bàsiques d’aquesta aigua: nivell de nitrats, concentració de sals,…

Activitats permanents a la plaça de les Nacions sense Estat

Instal•lació Bus de l’Aigua
Exposició itinerant que es desenvolupa al voltant d’una sèrie d’idees i missatges que volen generar una presa de consciència de la problemàtica de l’aigua i volen aconseguir la implicació en la gestió i l’ús correcte d’aquesta. Bàsicament es pretén conèixer realment el valor de l’aigua, des del punt de vista mediambiental, social i econòmic. Cedida per CAM-Caja de Ahorros del Mediterráneo.


Ludoteca d’aigua a càrrec d’El Drapaire Musical
El subtil so de l’aigua ens arriba de la mà del targarí Francesc Miralles, El Drapaire Musical.  Creativitat, reciclatge, reutilització, combinació de sons… Un experiment amb l’aigua en un exercici 100% natural que estimularà la nostra ment i els nostres sentits.

Circuit de vehicles elèctrics
El públic assistent tindrà l’oportunitat de provar bicicletes, motos i vehicles elèctrics en un recinte habilitat a la Plaça de les Nacions sense Estat. Vehicles moderns, divertits, i respectuosos amb el medi ambient! Grans i petits, sou convidats a fer un volt. Amb la col.laboració de Coswat SL.

Reconeixement al Ministeri de Medi Ambient de Perú
Enguany, Tàrrega convida a la fira un país que hagi destacat per la seva labor de defensa del medi ambient i els ecosistemes. El país escollit ha estat Perú, en la figura del ministre de Medi Ambient, Antonio Brack Egg, ecologista i investigador peruà, candidat al Premi Príncep d’Astúries a la Concordia 2007. Les polítiques governamentals del seu ministeri li van valer una dotació de més de 50 milions de dòlars per a la preservació d’una extensió de boscos de 55 milions d’hectàrees a l’Amazones. L’acte de reconeixement públic es farà el divendres 5 de juny, a les 6 de la tarda, a la Casa Consistorial, amb la presència de l’ambaixador Miguel Palomino de la Gala, actual cònsol general del Perú a Barcelona.

Organitza: Regidories de Medi Ambient i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Tàrrega

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: