L’Ajuntament de Tàrrega posa en circulació una guia sobre el patrimoni natural del municipi

L’Ajuntament de Tàrrega ha editat un llibre divulgatiu sobre el patrimoni natural que alberga el seu terme, un dels més extensos de Catalunya amb una superfície de 88 km2. Aquesta iniciativa conjunta de les regidories d’Urbanisme, Medi Ambient i Cultura té la intenció de difondre entre la ciutadania la rica biodiversitat del municipi, que inclou fins a 36 hàbitats naturals diferents.


El volum, editat en el marc de la Col·lecció Natan (núm. 32) i profusament il·lustrat, inventaria al llarg de 80 pàgines els elements botànics, faunístics, geològics i paisatgístics de Tàrrega així com dels seus 7 pobles agregats (Altet, Claravalls, Conill, La Figuerosa, Riudovelles, Santa Maria de Montmagastrell i El Talladell). El treball s’ha realitzat a partir del Catàleg del Patrimoni Natural que està elaborant per encàrrec del consistori l’empresa Spora Serveis Ambientals.
 
Espais protegits per la Xarxa Natura 2000
A mode de guia, la publicació proposa alhora rutes per fer a peu o en bicicleta en espais d’interès ecològic com tossals, timonedes o carrascars, tots dins l’ecosistema del secà estepari. També s’hi destaquen ambients com la riba del riu Ondara al seu pas per l’interior de la ciutat o el Parc de Sant Eloi, la gran zona verda del casc urbà. A la vegada, s’incideix en la trentena d’espècies animals autòctones que hi corren perill de desaparèixer, entre les quals figuren aus (l’esparver cendrós, l’arpella, el sisó o el gaig blau); amfibis (el gripau tòtil); peixos (el barb cua-roig); rèptils (l’escurçó ibèric); o mamífers (l’eriçó clar, el teixó o el liró). En aquest sentit, també es fa difusió dels quatre espais del terme que formen part de les zones preservades dins la Xarxa Natura 2000: els Plans de Sió, Anglesola-Vilagrassa, Secans de Belianes-Preixana i Granyena. Aquesta directiva europea inclou la conservació d’aus dins les controvertides ZEPA, de les quals es debaten ara els plans d’usos i gestió. 
 
Presentació a la Casa Consistorial
El patrimoni natural de Tàrrega. Descoberta i itineraris es presentà al públic el passat dia 14 de gener a la Casa Consistorial a càrrec de l’equip de naturalistes d’Spora Serveis Ambientals. A banda de les autoritats locals també hi assistiren el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, i el director dels Serveis Territorials de Medi Ambient, Joan Farré, administracions que han cofinançat el llibre. Dins el mateix acte, al Museu Comarcal de l’Urgell, s’inaugurà una exposició complementària amb abundant material gràfic entre fotografies, dibuixos i plànols. La mostra romandrà oberta fins al dia 7 de febrer.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: