La Nit del Tararot recuperà les figures dels Massers i Pregoner de Tàrrega.

El proper 14 de maig, La Nit del Tararot, Cercavila nocturnà recuperà 2 nous elements de la cultura popular de Tàrrega: Els Massers de Tàrrega i el Pregoner. Guixanet que pretén fer la propia  “Patum” de Tàrrega, també aprofitarà l’edeveniment per anar recuperant i reintroduint elements de la cultura popular targarina. Enguany el Pregoner de Tàrrega será el protagonista de la Nit del Tararot.

Tot i que no s’ha pogut data exactament l’aparició dels Massers i el Pregoner a Tàrrega, s’ha pogut constatar la seva aparició  als anys 20 durant la Festivitat de Sant Antoni. Reapareixen a la Festa Major de maig 1947 i surten ininterrompudament durant les dues Festes Majors de la ciutat fins el 1956, any que desapareixen

.Qui eren i com anaven vestits els Massers?
Els Massers representaven l’Ajuntament a les diades festives i funcions protocolaries. Anaven vestits amb un vestit de dues peces de bellut amb l’escut de la ciutat al pit. Duien camisa blanca, dos masses, perruca blanca, bigoti i barret. Als Massers també se’ls anomenava Heralds.

Quina era la funció del Pregoner?
El Pregoner era l’encarregat d’obrir la Festa Major amb el seu pregó el dia 12 de maig de cada any a les 12h del migdia. Anunciava la festa pels carrers del casc antic de Tàrrega. Els actes s’iniciaven amb una traca, repic de campanes i desfilada del seguici de gegants, capgrossos, timbalers i banda de música. Els dansaires i els capgrossos, seguits del Pregoner i els dos Massers, sortien de l’Ajuntament. El Pregoner anava dalt del cavall, vestit amb camisa de vellut, cinturó i barretina, i duia perruca morena, bigoti i masclet. El cavall que muntava també anava engalanat.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: