Tàrrega perpetua el llegat de l’activista cultural Josep Solé i Alsina

El Grup de Teatre BAT i l’Ajuntament de Tàrrega van rememorar la figura de l’activista cultural targarí Josep Solé i Alsina (1921-2005) en un sentit homenatge celebrat el dissabte 5 de juny al Teatre Ateneu de la capital de l’Urgell. Solé fou un dels fundadors de l’esmentada companyia escènica l’any 1953, amb la qual col·laborà infatigablement fins a la seva mort, tot just ara fa cinc anys.


A més, impulsà altres activitats a la ciutat com els Jocs Florals o les Olimpíades Infantils. L’acte central fou la descoberta d’una placa a un costat de l’escenari del Teatre Ateneu per part dels familiars, l’alcalde Joan Amézaga i el primer tinent d’alcalde Jordi Ramon. Fou un instant emotiu en què es vessaren algunes llàgrimes. Amézaga i Ramon van coincidir a afirmar que Josep Solé fou "un bon home que amb humilitat adquirí un fort compromís amb Tàrrega i la cultura". Prèviament, la secció infantil de BAT interpretà una versió d’El somni d’una nit d’estiu de William Shakespeare. Tanmateix, intèrprets de la secció principal de l’agrupació oferiren petits fragments d’alguns èxits de BAT com La puntaire de la costa, Don Juan Tenorio o Els Patorets. 


Insígnia d’Or de BAT i Premi Culturàlia

La implicació de Josep Solé i Alsina amb la societat civil targarina es remunta als anys 30, quan fou membre de La Palestra, entitat difusora de la cultura i l’esport. A més de fundar la companyia, el lligam amb el Grup de Teatre BAT l’acompanyà fins al final de la seva vida. Com ell recordava, a més d’actor o director, també exercí de tramoista, apuntador o arxiver, conservant fins a 716 peces teatrals dutes als escenaris per BAT. Solia afirmar que "el teatre és una escola de la vida". Per aquests mèrits ja va rebre la Insígnia d’Or de BAT l’any 1978. Paral·lelament, formà part els anys 80 de la secció de Civilitat de la Societat Ateneu i va organitzar el Jocs Florals Infantils i Juvenils amb motiu del centenari de la concessió a Tàrrega del títol de Ciutat. En el marc de la Junta Parroquial, Solé també va  promoure les Olimpíades Infantils entre els anys 1967 i 1977. La seva trajectòria fou reconeguda amb un Premi Culturàlia l’any 2000.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: