Tàrrega rebatejarà per la Diada dos gegants amb els noms dels reis Jaume I i Violant d’Hongria

En el marc dels actes convocats per la Diada Nacional de Catalunya, l’Ajuntament de Tàrrega rebatejarà aquest dissabte dos dels gegants del municipi amb els noms dels reis Jaume I el Conqueridor i Violant d’Hongria, en substitució de Ferran i Isabel (els Reis Catòlics), tal i com se’ls coneixia fins ara.


El canvi de nomenclatura obeeix a una questió d’afecció popular, ja que Jaume I (1208-1276) és un dels símbols dels Països Catalans en ser rei d’Aragó, Mallorca i València; comte de Barcelona i d’Urgell; i senyor de Montpeller. Alhora, el consistori creu avinent que Tàrrega, en qualitat de capital de l’Urgell, dediqui un dels seus gegants a la reina Violant d’Hongria (1216-1251) atenent al fet que les despulles de qui fou la segona muller de Jaume I estan enterrades al monestir de Vallbona de les Monges, població de la comarca, per exprés desig seu.
 
Figures creades l’any 1953
Les figures que ara duran els noms de Jaume I i Violant daten de l’any 1953 i també són conegudes com els gegants del carrer Major. Totes dues peces pesen vora 50 quilos cadascuna, són custodiades per la colla local La Fal·lera Gegantera i participen de les festes populars al costat de les altres tres parelles de gegants (Eloi i Alba, Ramon Berenguer i Almodis, Hereu i Pubilla). El rebateig dels gegants tindrà lloc aquest Onze de Setembre, a les 11 del matí, a la plaça de Rafael Casanova. Per exalçar l’acte s’oferirà un brindis amb copa de cava català per a tothom.
 
Atansar la cultura castellera
No hi faltaran els actes habituals com l’ofrena floral per part d’autoritats i entitats locals, la interpretació de l’himne d’Els Segadors a càrrec de la Coral Bona Nova i la ballada de sardanes amb la Cobla Tàrrega. Després, els gegants i capgrossos de la ciutat (La Fal·lera Gegantera i l’Associació Guixanet) sortiran en cercavila amb l’acompanyament dels Grallers de la Barra fins a la cèntrica plaça del Carme, on a la 1 del migdia tindrà lloc una exhibició castellera protagonitzada per la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Donada la coincidència de la Diada amb la celebració de FiraTàrrega, la Regidoria de Cultura vol apropar així aquesta manifestació folklòrica catalana als nombrosos visitants estrangers que assisteixin al certamen teatral.      

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: