DIADA NACIONAL DE CATALUNYA I APLEC DE SANT ELOI 2010

Dissabte 11 de setembre

Actes de la Diada Nacional de Catalunya
A partir de les 11 del matí, a la plaça de Rafael Casanova i a la plaça del Carme
Organitza: Regidoria de Cultura

Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, les autoritats i entitats locals s’apleguen a la plaça de Rafael Casanova, al barri del Cor de Maria, per fer palès el sentiment patri del municipi en un lluït i emotiu acte.


A partir de les 11 del matí es faran les ofrenes florals davant el monument dedicat als màrtirs de l’Onze de Setembre, rememorant la derrota que el poble català va patir el 1714 a mans de l’exèrcit de Felip V. La Coral Bona Nova interpretarà l’himne nacional d’Els Segadors i la Cobla Tàrrega amenitzarà la ballada de sardanes.

Bateig de gegants, cercavila i castellers a la plaça del Carme

Durant la celebració tindrà lloc el bateig dels gegants Ferran i Isabel (els Reis Catòlics), també coneguts com “del carrer Major”, que ara adoptaran els noms dels reis Jaume I i Violant. Jaume I (1208-1276) és un dels símbols dels Països Catalans en ser rei d’Aragó, Mallorca i València; comte de Barcelona i d’Urgell; i senyor de Montpeller. A més, fou el monarca que l’any 1242 concedí els usos i costums de Tàrrega. Alhora, el consistori creu avinent que Tàrrega, en qualitat de capital de l’Urgell, dediqui un dels seus gegants a la reina Violant d’Hongria (1216-1251) atenent al fet que les despulles de qui fou la segona muller de Jaume I estan enterrades al monestir de Vallbona de les Monges, població de la comarca, per exprés desig seu.

Castellers a la plaça del Carme

Per exalçar l’acte s’oferirà un brindis amb copa de cava català. Després de les sardanes, tots els gegants i capgrossos de La Fal•lera Gegantera i l’Associació Guixanet de Tàrrega desfilaran en cercavila acompanyats pels Grallers de la Barra fins a la plaça del Carme, on a la 1 del migdia la Colla Vella dels Xiquets de Valls protagonitzarà una exhibició castellera. 

Diumenge 12 de setembre

Aplec de Sant Eloi 2010

• Cafè Turc per a tothom (A les 8 del matí, a la plaça Major)
• Sortida en comitiva cap al Parc de Sant Eloi amb La Fal•lera Gegantera i els Grallers de la Barra (A 2/4 de 10 del matí, des de la plaça Major)
• Missa solemne cantada per la Capella de Música
(A les 10 del matí, a l’ermita del Parc de Sant Eloi)
• Esmorzar tradicional amb coca i préssec
(Durant el matí, a l’esplanada dels dipòsits)
• Ball de gegants amb La Fal•lera Gegantera i els Grallers de la Barra
(A les 11 del matí, a l’esplanada dels dipòsits)
• Demostració d’obediència de gossos amb el Club Agility Tàrrega
(A partir de les 11 del matí, a l’esplanada dels dipòsits)
• XXVI Concurs Nacional de Colles Sardanistes, coordinat per l’Agrupació d’Amics de la Sardana de Tàrrega i amb l’actuació de la Cobla Tàrrega
(A 2/4 de 12 del migdia, a l’esplanada dels dipòsits)
Organitza: Regidoria de Cultura i Associació Amics de l’Arbre de Tàrrega

Compartint data amb la darrera jornada de FiraTàrrega, la celebració de l’Aplec de Sant Eloi a la capital de l’Urgell manté intacta la seva capacitat d’atracció com acte de marcat fervor popular. Significa un retrobament col•lectiu dels targarins i targarines amb la gran zona verda de la ciutat, el Parc de Sant Eloi. Prèviament, a les 8 del matí i a la plaça Major, se servirà el Cafè Turc per a desvetllar els adormits i, cap a 2/4 de 10, les autoritats sortiran en comitiva cap al parc ben acompanyades per La Fal•lera Gegantera i els Grallers de la Barra. Arribats a l’ermita de Sant Eloi, s’oficiarà una missa amb l’actuació de la Capella de Música.

Continua la tradició de l’esmorzar amb coca i préssec
En el decurs del matí, a l’esplanada dels dipòsits, les famílies tindran ocasió de reviure la tradició de l’esmorzar amb coca i préssec a més de visitar les parades de joguines. No hi faltaran les habituals activitats que amenitzaran la trobada com el ball de gegants, la demostració d’obediència de gossos i el Concurs Nacional de Colles Sardanistes. Fidels al costum, també es posarà a la venda la rajola commemorativa de l’Aplec d’enguany.

Una visita a la restaurada Font del Congrés
Tot això es podrà alternar amb un passeig pels racons més bells de la serra, que permetrà de descobrir els últims treballs de millora realitzats per l’Associació Amics de l’Arbre. Enguany es recomana de visitar la restauració de la Font del Congrés i tot el seu entorn, inaugurada durant la passada Festa Major de Maig commemorant el centenari de la construcció d’aquest conjunt monumental. La font, primera obra ornamental al turó de Sant Eloi, s’aixecà l’any 1910 per testimoniar la celebració a la ciutat del 13è Congrés Agrícola Catalano-Balear.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: