FIRATÀRREGA PRESENTA EL PROGRAMA DE SUPORT A LA CREACIÓ 2011

FiraTàrrega inicia el Programa de Suport a la Creació 2011 amb l’objectiu de potenciar la creació de les arts de carrer aprofitant l’estructura i les possibilitats de la Fira.

El pla, que es desenvoluparà a partir d’abril i es perllongarà fins a iniciar-se la Fira, s’estructura a través de quatre grans eixos: la formació, els laboratoris de creació, les residències creatives i les produccions transnacionals.

Amb la concreció d’aquest Programa de Suport a la Creació s’aglutinen els principals eixos de treball de la nova direcció artística de Jordi Duran per als propers quatre anys que té com a objectius principals la formació i l’estímul de les arts de carrer, l’impuls a la creació transnacional i a la participació d’artistes catalans en el mercat internacional i la incorporació del discurs contemporani. D’altra banda, les activitats derivades d’aquest programa (com ara cursos, tallers, assaigs oberts i ponències) converteixen la ciutat en un referent per a la creació escènica de carrer i obren la possibilitat que el públic de la ciutat i de la resta del territori, així com els professionals, participin i es beneficiïn al llarg de l’any d’una programació vinculada directament a les arts de carrer. A més, les companyies que hi participin podran promocionar els seus espectacles abans que siguin programats a la Fira, ja que als assajos oberts, no només es convidarà al públic, sinó també als programadors.

Els projectes artístics implicats en aquest Programa de Suport a la Creació culminaran el seu procés amb la participació dins la programació oficial de FiraTàrrega 2011, que tindrà lloc del 8 a l’11 de setembre.

La formació
Pel que respecta al primer dels eixos, la formació, s’organitzaran al llarg de les edicions d’aquest Programa diferents cursos per tractar diversos aspectes de la creació en arts de carrer. Justament, FiraTàrrega vol fer la seva aportació a la formació específica en arts de carrer per tal de començar a corregir el buit formatiu que hi ha a Catalunya en aquest camp.

Aquesta mateixa setmana i, com a primera activitat del Programa de Suport a la Creació, s’ha iniciat al Talladell el curs Street Arts Xchange: Creation in the Public Space, organitzat conjuntament per FiraTàrrega i la Universitat de Winchester, i impartit per diferents experts en la creació d’espectacles i produccions de carrer i en el qual participen 16 alumnes del grau d’Arts de Carrer de la Universitat de Winchester (UK) i 8 alumnes catalans de l’Institut del Teatre i del Batxillerat d’Arts Escèniques de l’Escola d’Arts Ondara de Tàrrega.

Laboratoris de creació
Amb els Laboratoris de creació, FiraTàrrega vol recolzar el procés creatiu d’un nou espectacle a tres companyies emergents que han estat seleccionades després d’una convocatòria pública. Les companyies reben un acompanyament transversal a partir de tutories per part de tots els departaments de la Fira i un ajut econòmic de 3.000 EUR cadascuna per a la producció del seu espectacle. A més, fan una estada creativa a Tàrrega i es beneficien del suport logístic i promocional de FiraTàrrega. Les companyies són Nuyan Works, La Veronal i Planeta 15.

Residències creatives
FiraTàrrega disposa d’una sèrie d’infraestructures i equipaments idonis perquè les companyies puguin realitzar estades de creació a la ciutat. És en aquest sentit que s’ofereix als artistes del nostre país la possibilitat de fer residències a Tàrrega durant algun dels estadis creatius dels seus espectacles. En el marc d’aquesta possibilitat FiraTàrrega acull enguany la residència creativa de la companyia Increpación Danza, la qual crearà el seu espectacle Los salvajes a Tàrrega abans de presentar-lo a la Fira 2011.

Produccions transnacionals
La Fira també vol impulsar sinergies i contactes amb altres fires i festivals internacionals. Prova d’això és què enguany està incentivant i programant diverses produccions amb altres certàmens europeus. A través d’aquest procés, també s’afavoreix la internacionalització de les produccions catalanes i s’obren nous mercat tant pels artistes com per la renovació constant d’idees.

D’una banda, Tàrrega torna a liderar la xarxa Meridians, que agrupa 8 festivals europeus d’arts de carrer, amb el suport de la Unió Europea (programa Cultura 2007-2013). A través d’aquesta xarxa, s’emprèn el projecte TRANSAC que comporta la coproducció de 4 espectacles, un d’ells avalat per FiraTàrrega. Es tracta d’Exposició, de la Reial Companyia de Teatre de Catalunya, amb tutoria artística de la companyia anglesa Cie. Metro-Boulot-Dodo i col·laboració en la dramatúrgia de Jordi Oriol. Exposició, un site-specific que neix amb el desig d’apropar-se a nous públics i demostrar que el teatre existeix en els petits detalls de la vida diària.

Per un altre costat, la Fira conjuntament amb el londinenc Greenwich + Docklands International Festival, coproduirà el projecte Gravity en el qual participen diferents companyies catalanes i angleses.

Activitat escènica durant tot l’any
Aquest Programa de Suport a la Creació 2011 implica que durant els propers 5 mesos Tàrrega viurà un seguit d’activitats escèniques amb tallers, assajos oberts, conferències… del qual en podrà gaudir no només tot el públic targarí, sinó tots aquells agents interessats en les arts escèniques de carrer i en la creació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: