AGENDA CULTURAL TÀRREGA – JUNY 2011

iTàrrega
AGENDA CULTURAL TÀRREGA  JUNY 2011

Dijous Dia 2

Conferència: El son. Higiene i menjar per a dormir

A càrrec de professionals del Centre d’Assistència Primària

A les 5 de la tarda, al Centre d’Entitats (carrer del Segle XX, 2)

Organitza: Consell Comarcal de l’Urgell i Associació de Dones de la Comarca de l’Urgell

Divendres Dia 3

Espectacle benèfic a favor de l’Associació Alzheimer de Tàrrega

Somriures i màgia a càrrec del Mag Lari

A les 10 de la nit, al Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)

Organitza: Associació Alzheimer de Tàrrega

El popular Mag Lari oferirà el seu espectacle d’il·lusionisme Somriures i màgia, la recaptació del qual anirà destinat a fins benèfics a favor de l’Associació Alzheimer de Tàrrega.

Dissabte Dia 4

XXIII Concurs de Grups Amateurs de Teatre “Ciutat de Tàrrega”:

Gala de cloenda i lliurament de premis

A 2/4 de 10 de la nit, a la Sala de Festes La Granja

Organitza: Grup de Teatre BAT

El Grup de Teatre BAT lliura els premis de la 23a edició del seu concurs de teatre en el transcurs d’una lluïda gala. La peça guanyadora del palmarès actuarà a la propera edició de FiraTàrrega, aquest setembre. Les vuit obres que opten als guardons es van escenificar del 5 de març al 30 d’abril al Teatre Ateneu, amb predomini del gènere de la comèdia.

Dissabte Dia 4

Tàrrega sona a… Pop-Rock: Concert de Gossos i Lexu’s

A les 10 de la nit, al Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)

Organitza: Regidoria de Cultura

La cinquena edició del cicle Tàrrega sona a…, impulsat per la Regidoria de Cultura, inclou cites amb els noms capdavanters de la música al nostre país. El dissabte 4 de juny serà el torn del doble concert a càrrec dels targarins Lexu’s i els manresans Gossos. Serà un recital de contacte proper amb l’audiència que conjugarà intimitat acústica i esclat elèctric. Gossos brindaran els temes del seu darrer treball Dia 1 alternats amb clàssics de la seva dilatada discografia com Triada, Oxigen o Corren. El quintet assoleix 18 anys de trajectòria i 10 àlbums mantenint-se com una de les bandes insígnia del rock català, fent gala d’un atractiu repertori. Són Natxo Tarrés (veu i guitarra), Roger Farré (veu i baix), Juanjo Muñoz (veu i guitarra), Oriol Farré (veu i guitarra) i Santi Serratosa (bateria).

Lexu’s continuen trepitjant ferm amb el seu tercer disc La vida perfecta, del qual s’han desprès singles com Fràgil, Cau i No hi ha problemes. El trio catalano-andorrà amb seu a Tàrrega – i format per Carles Gómez (veu), Jordi Augé (teclat) i Albert Nadal (bateria) – s’erigeix com a sòlid representant del pop melòdic en català. Lexu’s han estat notícia recentment per incloure una de les seves cançons, No puc oblidar, a la sèrie de TV3 Polseres vermelles. Compartint les dues bandes el mateix escenari de ben segur que la vetllada guardarà més d’una sorpresa per al públic.

Preu: de 12 a 15 euros · Anticipada a la Casa de Cultura · Les Piques, 1 · 973 31 07 31

També al Nostalgic’s, al carrer d’Agoders de Tàrrega

Diumenge Dia 5

Mercat mensual de segells, monedes i pins

Durant tot el matí, al vestíbul del Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)

Organitza: Centre Cultural de Tàrrega

Atractiva cita per a col·leccionistes on es pot trobar tot tipus de peces numismàtiques i filatèliques.

Diumenge Dia 5

Modelisme: Exhibició d’acrobàcies aèries

Durant tot el matí, a les pistes d’aeromodelisme (Càmping Municipal)

Organitza: Club de Modelisme de Tàrrega

Diumenge Dia 5

Caminada pel Parc de Sant Eloi i visita guiada al centre de Tàrrega

A les 8 del matí, des de la plaça del Carme

Organitza: Associació de Dones Arrel

La visita al Parc de Sant Eloi es completarà amb un esmorzar gratuït. Obert a tothom.

Diumenge Dia 5

Inauguració de la mostra commemorativa dels 25 anys del Grup de Diables de BAT de Tàrrega (1986·2011)

A les 12 del migdia, a la Sala Marsà de la Casa de Cultura (Carrer de La Vilanova)

Organitza: Grup de Teatre BAT

El Grup de Diables de BAT de Tàrrega commemora enguany el 25è aniversari de la seva creació. Des de l’any 1986 han actuat sovint en correfocs i espectacles piromusicals en el marc de la Fira de Teatre al Carrer, a les Olimpíades de Barcelona 92, al costat de la Companyia Elèctrica Dharma i en nombroses festes majors. En total, han realitzat 148 actuacions (111 correfocs, 26 castells de focs i 11 espectacles piromusicals). Actualment el grup està format per 30 membres entre diables i tambors. En aquesta exposició repassen els seus 25 anys d’història amb vídeos, fotografies, material per la realització de correfocs i aspectes divulgatius al voltant del foc i la pirotècnia. Oberta fins al dia 12 de juny.

Divendres Dia 10

Setmana Internacional dels Arxius: Presentació del llibre d’Olga Niubó i Sala

Inventaris dels Fons Musicals de Catalunya · Vol. 5

Fons Ramon Florensa de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell

A les 8 del vespre, a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell (carrer de Les Sitges)

Organitza: Arxiu Comarcal de l’Urgell

Olga Niubó és musicòloga i professora de música. Presentarà el seu llibre acompanyada de Carme Vidal, directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Lleida. Durant l’acte s’interpretaran diverses peces musicals del fons Florensa a càrrec del Cor Absis.

Dissabte Dia 11

Olimpíada Intercultural de Tàrrega: Bàsquet

Amb una demostració de Hapkido a càrrec del Gimnàs Tàrrega

A les 4 de la tarda, al Pavelló Municipal d’Esports (Parc Esportiu del Reguer)

Organitza: Regidoria d’Acció Social

L’Olimpíada Intercultural de Tàrrega són unes jornades esportives de caire festiu amb què es vol potenciar la convivència a la ciutat entre persones de diferent origen. Els dies 11 i 18 de juny l’esport serà el nexe d’unió, en concret a través del bàsquet i el futbol 7. La iniciativa s’inspira en el Mundialet que fins l’any 2008 s’organitzava a Tàrrega.

Diumenge Dia 12

Sortides a l’entorn: Parc-Jardí del Camí dels Frares, a Lleida

A les 9 del matí, des de la plaça del Carme

Organitza: Centre Cultural de Tàrrega

Dijous Dia 16

FiraTàrrega · Programa Anual de Suport a la Creació: Assaig obert al públic de l’espectacle Pájaros muertos de la companyia La Veronal

A les 6 de la tarda, a la plaça dels Àlbers

Organitza: FiraTàrrega

En el marc del Programa Anual de Suport a la Creació, FiraTàrrega inicia una sèrie d’activitats com seminaris de formació específica per a artistes o residències de creadors en complicitat directa amb la ciutat de Tàrrega. A aquests actes, a més de companyies i especialistes del sector, hi podrà assistir també la ciutadania que estima i dóna suport a FiraTàrrega i les arts escèniques. Els assistents es convertiran per tant en espectadors privilegiats d’uns processos de creació inèdits.

Assaig obert de La Veronal

La Veronal assajarà davant el públic el seu espectacle Pájaros muertos, un projecte coreogràfic de carrer ambientat en l’univers i en la trajectòria vital de Picasso, mitjançant la construcció d’un retaule d’imatges evocadores de la passió amb què el pintor va treballar tota la seva vida. L’espectacle, que parteix del treball previ estrenat al Museu Picasso de Barcelona, serà reconstruït atenent a les característiques del seu emplaçament a Tàrrega. Entrada gratuïta

Sessió expositiva Moviment, imatge, Picasso i el segle XX amb La Veronal

Després, a 2/4 de 8 del vespre, a la Biblioteca Central Comarcal de Tàrrega, la mateixa companyia oferirà una xerrada sobre la base artística que ha donat peu a l’esmentat espectacle.

Divendres Dia 17

Inauguració de l’exposició de murals Desmuntat rumors

A les 8 del vespre, a la Sala Marsà de la Casa de Cultura (C. de la Vilanova)

Organitza: Regidoria d’Acció Social

L’exposició recull els murals, tot combinant textos amb imatges gràfiques, que han realitzat alumnes de Tàrrega per ajudar a desmentir falsos tòpics presents en diferents àmbits de la societat. Els treballs són fruit d’un concurs convocat per l’Ajuntament sota el títol Desmuntant rumors, instant els joves a reflexionar sobre la incertesa d’aquests clixés i a argumentar per què no s’ajusten a la realitat. En aquest acte es lliuraran els premis als murals guanyadors de cada categoria, els quals es reproduiran també en lones de gran format que es penjaran en indrets de Tàrrega. Oberta fins al dia 3 de juliol.

Dissabte Dia 18

Olimpíada Intercultural de Tàrrega: Futbol 7

A les 4 de la tarda, al camp de futbol annex (Parc Esportiu del Reguer)

Organitza: Regidoria d’Acció Social

Cloenda de l’Olimpíada Intercultural de Tàrrega amenitzada pels tambors del Grup de Diables de BAT i un petit refrigeri de l’Agrupament Escolta de Tàrrega.

Dissabte Dia 18

Mercat de les Antiguitats i les Arts

De 5 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre, al carrer del Carme

Organitza: Centre Cultural de Tàrrega

Parades amb tota mena d’articles relacionats amb el col·leccionisme antic: mobles i utensilis, elements decoratius, monedes, segells, llibres, pel·lícules, pins, discos i fins i tot plaques de cava. Brocanters i antiquaris es donen cita en aquest important punt de trobada del sector, on també aprofiten per intercanviar el seu material.

Dissabte Dia 18

Teatre: No totes les flors són de plàstic amb el Grup de Teatre BAT

Comèdia de Ventura Porta · Premi Tomàs Ribas 1977

A les 10 de la nit, al Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)

Organitza: Grup de Teatre BAT

Recepta: Agafeu un gamberret de 20 anys (la desgràcia de la família), una neneta “pija” (i bastant bleda) i el seu xicot (una mica curt). També ens faran falta dues germanes (despistades fins a l’extrem de no saber quina és quina), un home de negocis en aquella edat crítica en què li fa falta provar-se a si mateix que encara… (ja m’enteneu), i és clar, la típica secretària “sexy”. Tot això ho anirem afegint a l’olla sense parar de riure. Finalment ho rectificarem tot plegat amb un polsim d’excentricitat posant-hi un professor pintoresc entremig. Aquest guisat ha de bullir tota l’estona a foc lent a càrrec del jardiner, que en realitat és l’únic que sap el que es cou. I al darrer moment hi afegirem, pobrissona, una noieta senzilla, filla d’una modesta família de poble, com caiguda d’un núvol. Que vagi de gust! Preu: 8 euros · Reserva d’entrades a Cristalleria Mateu · Carrer del Carme, 17 · Tel. 973 310 184. Venda una hora abans de la representació al Teatre Ateneu

 

Diumenge Dia 19

Shiva Dance presenta l’espectacle benèfic Passió pels musicals

A les 6 de la tarda, al Teatre Ateneu (plaça del Carme, 12)

Organitza: Shiva Dance

Un viatge on petits, joves i adults ens transporten a una època plena de ritme, somnis i diversió. Un homenatge als musicals que han marcat època inspirant els amants del ball a lluitar per un somni… Simplement ballar! Preu: 3 euros, a benefici de Mans Unides

 

Dimecres Dia 22

Conferència: Nutrició equilibrada, aliments ecològics

A càrrec d’Olga Rodríguez, nutricionista

A les 5 de la tarda, al Centre d’Entitats (carrer del Segle XX, 2)

Organitza: Associació de Dones Arrel i APADOC

Dimecres Dia 22

FiraTàrrega · Programa Anual de Suport a la Creació: Sessió expositiva

Creació transnacional II: Creació a tres bandes amb La Reial

A 2/4 de 8 del vespre, a la Biblioteca Central Comarcal (plaça de Sant Antoni)

Organitza: FiraTàrrega

Des de l’any 2006, FiraTàrrega lidera la xarxa de coproducció Meridians, de la qual formen part 8 altres festivals europeus de primera línia. En aquest 2011 s’emprèn el projecte TransAC (Transnational Co-Production in Action), que comporta la coproducció de 4 espectacles, un d’ells avalat per FiraTàrrega. Es tracta d’Exposició, de la companyia La Reial amb tutoria artística de la innovadora companyia anglesa Cie. Metro-Boulot-Dodo i amb direcció de Jordi Oriol. Exposició neix amb el desig d’apropar-se a nous públics i demostrar que el teatre existeix en els petits detalls de la vida diària. La Reial avançaran en aquesta sessió expositiva els continguts d’aquest muntatge.

Dimecres Dia 22

Recital poètico-musical Les meves raons

A càrrec de l’Associació Alba i el Centre de Dia Ondara Sió

A les 7 de la tarda, al Bar Kirikú (plaça de les Nacions sense Estat)

Organitza: Bar Kirikú

Dijous Dia 23

Festa de Sant Joan: Arribada de la Flama del Canigó, encesa del peveter, lectura del Manifest i ballada de sardanes amb la Cobla Tàrrega

A 2/4 de 8 del vespre, a la plaça del Carme

Organitza: Regidoria de Cultura

La vigília de Sant Joan, el dia 23 de juny, la ciutat de Tàrrega dispensa una càlida rebuda a la Flama del Canigó, portada des del Pirineu per la Penya Pedal de Bellpuig. En la seva ruta fins a les terres de Ponent, l’entitat ciclista s’atura a la plaça del Carme i ens du el foc simbòlic i purificador. Al mateix temps es lliura també el Manifest a les autoritats locals. El protocol de costum prossegueix amb l’encesa del peveter al peu del monument als Països Catalans i la lectura del Manifest. L’acte s’arrodoneix amb una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Tàrrega.

Dijous Dia 23

Revetlla de Sant Joan:

Sessions a càrrec de DJ Nil (house) i DJ Toni Oliver (èxits revival dels 80 i 90)

A les 12 de la nit, a les Piscines Municipals (Parc Esportiu del Reguer)

Organitza: DJ Toni Oliver

Tàrrega proposa una animada revetlla amb ritmes d’actualitat combinats amb cançons emblemàtiques dels 80 i 90. Diversió i festa garantides. Entrada gratuïta

Dissabte Dia 25

La vida a veces: Recital de Xavier García amb la col·laboració musical de J. Clares (guitarra), X. Reyes (violí) i E. Santiago (cajón)

A les 9 de la nit, al Bar Kirikú (plaça de les Nacions sense Estat)

Organitza: Bar Kirikú

Dissabte Dia 25

Commemoració dels 25 anys del Grup de Diables de BAT de Tàrrega (1986·2011): Espectacle piromusical i concert amb el grup Naraina

A les 10 de la nit, a la plaça de l’Hort del Barceloní

Organitza: Grup de Teatre BAT

El Grup de Diables de BAT de Tàrrega commemora enguany el 25è aniversari de la seva creació. Des de l’any 1986 han actuat sovint en correfocs i espectacles piromusicals en el marc de la Fira de Teatre al Carrer, a les Olimpíades de Barcelona 92, al costat de la Companyia Elèctrica Dharma i en nombroses festes majors. En total, han realitzat 148 actuacions (111 correfocs, 26 castells de focs i 11 espectacles piromusicals). Actualment el grup està format per 30 membres entre diables i tambors. Aquest espectacle d’aniversari s’arrodonirà després amb un concert a càrrec dels targarins Naraina oferint la seva rumba i ritmes mestissos.

Dissabte Dia 25

L’Estiu a Poble: Sopar popular i revetlla amb Mediterrània Quartet

A les 10 de la nit, al Talladell

Organitza: Regidoria de Cultura

Inici d’aquest cicle de concerts que apropa música popular de diferents estils a cadascun dels sis pobles del terme municipal de Tàrrega. La programació d’enguany s’obre al Talladell, amb un sopar popular i revetlla a càrrec del grup Mediterrània Quartet. Gratuït

Diumenge Dia 26

Exhibició de modelisme terrestre

Durant tot el matí, a les pistes d’aeromodelisme (Càmping Municipal)

Organitza: Club de Modelisme de Tàrrega

Diumenge Dia 26

Processó de Corpus: Amb la participació de l’Àliga de Tàrrega, La Fal·lera Gegantera i Espremulls Cobla Antiga

A les 7 de la tarda, a l’Església Parroquial i carrers del centre

Organitza: Parròquia de Tàrrega i Regidoria de Cultura

Aquesta manifestació de religió i folklore popular es manté viva a Tàrrega amb una processó que recorre els carrers del centre de la ciutat després de la missa oficiada a l’Església Parroquial i en què també s’oferirà el Ball de l’Àliga de Tàrrega, principal element del bestiari local. La comitiva sortirà de la plaça Major tot desfilant amb els gegants i capgrossos de La Fal·lera Gegantera, acompanyats de la música d’Espremulls Cobla Antiga.

Dijous Dia 30

5è Cicle de Cinema en Blanc i Negre: Oteiza Biraka de Kukai Tantaka

A les 9 de la nit, al Local Social de l’Ateneu (plaça del Carme, 12)

Organitza: Associació Nous Espais

Cita mensual amb pel·lícules clàssiques i contemporànies en blanc i negre. Una oportunitat idònia per a revisar o redescobrir cabdals films d’autor, obres memorables del setè art. Tots els títols es projecten en versió original subtitulada. La programació continua recuperant aquest documental poc conegut sobre l’escultor basc Jorge Oteiza. El seu director, Kukai Tantaka, ho conjuga amb video-dansa. Entrada gratuïta.

Exposicions

Com a titelles: del llibre de l’aigua de Joanpere Massana

Teles i instal·lacions de les sèries artístiques que ha treballat l’autor durant els últims anys amb l’aigua com a element conductor. Massana guarda un estret vincle amb Tàrrega ja que exerceix la docència a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Ondara de la localitat.

Fins al 12 de juny, al Museu Comarcal de l’Urgell (carrer Major)

Organitza: Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran

Horaris: De dilluns a dissabte, de 19 a 21 h.

Diumenges i festius, de 12 a 14 h. i de 19 a 21 h.

 

Mostra dels 25 anys del Grup de Diables de BAT de Tàrrega (1986·2011)

El Grup de Diables de BAT de Tàrrega commemora enguany el 25è aniversari de la seva creació. Des de l’any 1986 han actuat sovint en correfocs i espectacles piromusicals. En aquesta exposició repassen la seva història amb vídeos, fotografies, material per la realització de correfocs i aspectes divulgatius al voltant del foc i la pirotècnia.

Del 5 al 12 de juny, a la Sala Marsà de la Casa de Cultura (C. de la Vilanova)

Organitza: Grup de Teatre BAT

De dimarts a dissabte, de 19 a 21 h.; diumenges i festius, de 12 a 14 h. i de 19 a 21 h.

 

Mostra de murals Desmuntant rumors

L’exposició recull els murals, tot combinant textos amb imatges gràfiques, que han realitzat alumnes de Tàrrega per ajudar a desmentir falsos tòpics presents en diferents àmbits de la societat. Els treballs són fruit d’un concurs convocat per l’Ajuntament sota el títol Desmuntant rumors, instant els joves a reflexionar sobre la incertesa d’aquests clixés i a argumentar per què no s’ajusten a la realitat. Els murals guanyadors de cada categoria es reproduiran també en lones de gran format que es penjaran en indrets de Tàrrega.

Del 17 de juny al 3 de juliol, a la Sala Marsà de la Casa de Cultura (C. de la Vilanova)

Organitza: Regidoria d’Acció Social

De dimarts a dissabte, de 19 a 21 h.; diumenges i festius, de 12 a 14 h. i de 19 a 21 h.

 

Exposició antològica de pintura de Benjamí Tous

Col·lecció d’obres que caracteritzen la singular trajectòria pictòrica de l’artista targarí Benjamí Tous

Del 22 de juny al 28 d’agost, al Museu Comarcal de l’Urgell (carrer Major)

Organitza: Museu Comarcal de l’Urgell

Horaris: De dilluns a dissabte, de 19 a 21 h.

Diumenges i festius, de 12 a 14 h. i de 19 a 21 h.

 

Mostres permanents de la sala Mirart (carrer de Sant Joan, 9)

Pintures d’Antonioti, pintures d’Emi Camps, escultures de Cesc X. Fonoll i Joan B. Nicolau, i gravats de Laia Claver. Nou espai d’art, d’iniciativa privada i amb venda d’obra.

http://mirarttarrega.blogspot.com

Mostres permanents del Museu Comarcal de l’Urgell (carrer Major, 11)

–          Antoni Alsina Amils: Un artista entre dos segles (1863 – 1948)

–          Sales Nobles de Cal Perelló i Sales d’Arqueologia

Horaris: dissabtes, de 12 a 14 h. i de 18 a 21 h.; diumenges, de 12 a 14 h.


Cursos i altres activitats

Taller de creació de la companyia La Veronal obert a actors i ballarins

FiraTàrrega · Programa Anual de Suport a la Creació

Del 6 al 19 de juny, a la plaça dels Àlbers

La Veronal obre a actors i ballarins el seu taller vinculat a la creació de l’espectacle Pájaros muertos, projecte coreogràfic de carrer ambientat en l’univers de Picasso

Més informació al telèfon 973 310 854 · http://www.firatarrega.com

Organitza: FiraTàrrega


Curs d’iniciació a l’astronomia: Anem a tocar el cel

Dies 8,15 i 22 de juliol, a 2/4 de 10 de la nit

Al Centre de Formació de Persones Adultes (Carrer de La Pau)

Inscripcions als telèfons 973 313 574 i 657100 916

E-mail: anematocarelcel@gmail.com

Grups reduïts. Places limitades. Preu: 49 euros

Certificat d’assistència: Observatori de l’Ebre (CSIC-Universitat Ramon Llull)

Curs de descens de barrancs i engorjats

De l’11 al 19 de juny · Presentació: el dissabte 11 de juny, a les 9 del matí, al Centre d’Entitats (Carrer del Segle XX, 2) · Inscripcions fins al dia 5 de juny

E-mail: info@aeu.cat

Organitza: Agrupació Excursionista de l’Urgell

Activitats de l’Estiu Jove 2011

Esports, tai-txi, cinema, art, cursos de formació i excursions

Inscripcions: Punt Jove · Casa de Cultura (Carrer de Les Piques, 1)
Telèfon 973 31 43 92 · www.tarrega.cat · E-mail: puntjove@tarrega.cat
Organitza: Punt Jove

Tallers de ball · De tots els estils i per a totes les edats

De dilluns a divendres, al Centre d’Entitats (C.Segle XX, 2)

Informació al tel. 649 068 877 · E-mail: shivadancedtu@gmail.com

Organitza: Associació Shiva Dance Dansa i Teatre de l’Urgell

Taller de manualitats de l’Associació de Dones APADOC

Tots els dijous, a les 5 de la tarda, al Centre d’Entitats (Carrer del Segle XX, 2)

Organitza: Associació de Dones APADOC

Cursos de l’Associació de Dones La Ginesta de Claravalls

· Gimnàstica (els dilluns, a les 20 h) i defensa personal (els dijous, a les 21 h)

Al Local Social de Claravalls

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: