L’Ajuntament de Tàrrega redimensiona el projecte de rehabilitació i museïtzació del futur museu J. Trepat

L’Ajuntament de Tàrrega ha reelaborat el projecte de conservació i museïtzació de l’antiga factoria J. Trepat, que mostrarà el procés de mecanització del camp, per ajustar-lo a les actuals disponibilitats de tresoreria i a la impossibilitat d’obtenir nou crèdit per part del consistori. Aquesta mesura permetrà prosseguir les obres iniciades l’any passat i obrir aquest espai al públic d’aquí cap a finals d’any, si bé amb un plantejament més modest.

El pressupost de consolidació de l’estructura i de museïtzació del fons es reduirà prop d’un 40% (se situarà en 1.288.000 euros), garantint igualment que les naus visitables del complex reuneixin les condicions de seguretat i oferint un contingut atractiu per al públic. A curt termini, el museu J. Trepat obrirà les portes de les cinc primeres naus (la sisena es posposa per més endavant juntament amb les 13 restants) i el projecte museogràfic prescindirà dels efectes visuals més costosos, tot i que mantindrà algunes projeccions.

El replantejament del projecte ja ha rebut el vistiplau de l’empresa adjudicatària Dragados, la qual s’ha avingut a continuar les obres atenent a la reducció del pressupost. Dragados ja ha executat fins ara obres per valor de 690.000 euros a les quatre primeres naus. Segons l’alcaldessa Rosa Maria Perelló, la redefinició del projecte permetrà treure profit de la inversió realitzada fins al moment donant continuïtat a les obres i obrint el museu al públic. “Si no, Cal Trepat es quedaria a mig fer sense cap utilitat per al municipi”, afegeix Perelló. La primera edil també puntualitza que “el nivell d’inversió a Cal Trepat serà ara assumible per les malmeses finances municipals”.

Negociar l’ajust de les subvencions

Al mateix temps, l’Ajuntament de Tàrrega negocia l’ajust al nou projecte de les subvencions pactades per sufragar el cost del futur museu, provinents del PUOSC de la Generalitat de Catalunya, el Govern central i el programa FEDER de la Unió Europea. “El problema de la majoria d’aquestes subvencions és que l’Ajuntament ha d’avançar-les ara als adjudicataris de les obres, quantitats que en el projecte inicial eren inassumibles davant la falta de liquiditat i la nula possibilitat d’augmentar l’endeutament”, explica Perelló.

El viver d’empreses, a l’edifici de recepció

Paral—lelament, la revisió del projecte de Cal Trepat contempla que l’antic edifici d’oficines, destinat a la recepció de visitants, aculli també el viver d’empreses (previst inicialment a les naus 18 i 19). Les obres d’aquest edifici són sufragades en la seva totalitat pel Fons Estatal d’Inversió Local amb una quantitat de 762.212 euros i ja són a punt de finalitzar. “Amb la mateixa inversió ja coberta podrem gaudir a curt termini dels dos serveis, alhora que s’optimitzarà el manteniment d’ambdues infraestructures”, assenyala el regidor d’Urbanisme, Gabriel Lacambra. L’edil ha afegit que “el redimensionament de Cal Trepat no està renyit amb el projecte inicial, el qual es podrà materialitzar a partir de la feina feta quan ho permeti la conjuntura econòmica”.

Un fons de 10.000 peces

La museïtzació de les cinc primeres naus mostrarà bona part del procés de fabricació que se seguia a Cal Trepat quan la factoria estava en actiu: la fase inicial de foneria (naus 1, 2 i 3), disseny i modelització (nau 4), i muntatge de les peces (nau 5). El fons inclou unes 10.000 peces inventariades (entre motllos, eines i màquines), algunes de les quals s’estan restaurant.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: