L’Ajuntament de Tàrrega dissenya una ruta pels indrets de la ciutat que inspiraren la novel·—la Mecanoscrit del Segon Origen de Manuel de Pedrolo

L’Ajuntament de Tàrrega, a través del Punt Jove, proposarà el dissabte 19 de novembre de fer una ruta pels indrets de la ciutat que inspiraren alguns passatges de la famosa novel·—la Mecanoscrit del Segon Origen de Manuel de Pedrolo (1918-—1990). Es tracta de descobrir que la ciutat fictícia de Benaura, on s’ambienta part d’aquest relat, té molt a veure amb Tàrrega, on l’escriptor nascut a L’Aranyó passà molts anys de la seva vida.

L’itinerari ha estat dissenyat pel targarí Xavier Garcia, estudiós de l’obra de Pedrolo i que a més comentarà la ruta als assistents. El recorregut, amb sortida des de la plaça Major (11 matí), s’aturarà en dotze punts del nucli urbà. Les parades s’amenitzaran amb quadres escènics interpretats per la Cia de Teatre i Pallassos Abril, inspirats lliurement en la novel—la.

Toponímia imaginària inspirada en llocs reals

La ruta “pedroliana” visitarà també altres racons de Tàrrega que apareixen en diverses obres de l’autor, com Les finestres s’obren de nit (1957), Avui es parla de mi (1987) o No hi fa res si el comte-duc no va caure del cavall a Tàrrega (1990). Es tracta d’identificar “la topografia imaginaria de l’obra de Pedrolo en llocs reals de Tàrrega”, afirma Xavier Garcia.

L’assistència és gratuïta per als menors de 30 anys, ja que el Punt Jove vol difondre l’obra de Pedrolo (i per extensió l’hàbit de la lectura) entre aquest segment de població. La resta d’inscripcions hauran d’abonar el preu simbòlic de 2 euros. Si la proposta té èxit, no es descarta de repetir-la o perpetuar-la en forma d’opuscle.

Tàrrega reivindica el seu llegat pedrolià

La novel—la de ciència-ficció Mecanoscrit del segon origen (1974) és un dels llibres més venuts de la literatura catalana. Narra una història d’amor i de superació protagonitzada per l’Alba i en Dídac, de 14 i 9 anys respectivament, que esdevenen els únics supervivents a la Terra després que uns extraterrestres eliminin a gairebé tota la humanitat. A més de les similituds dels paisatges que descriu Pedrolo, el lligam entre Tàrrega i el llibre també es fa palès a través del nom de la protagonista, Alba, que correspon al de la patrona de la ciutat. Pedrolo passà la seva infantesa i joventut a Tàrrega, al domicili familiar del carrer Major. Després fixà la seva residència a cavall de Barcelona i Tàrrega.

A l’espera de l’adaptació cinematogràfica

Mecanoscrit del segon origen ja donà peu a una versió per la petita pantalla els anys 80 produïda per Televisió de Catalunya i fins i tot a un còmic. Ara, el productor Carles Porta n’ha adquirit els drets cinematogràfics i ha confiat la realització del film al conegut director Bigas Luna. La cinta es rodarà l’any 2012.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: